Energie

Rafinăria Lukoil este anchetată pentru evaziune de 112 mil. €. În şase ani a cumulat pierderi de peste 700 mil. €

Grupul Lukoil controlează pe plan local şi o reţea de peste 300 de benzinării, fiind al treilea jucător din distribuţia de carburant, după OMV Petrom şi Rompetrol

Grupul Lukoil controlează pe plan local şi o reţea de peste 300 de benzinării, fiind al treilea jucător din distribuţia de carburant, după OMV Petrom şi Rompetrol

Autor: Radu Bostan

03.10.2014, 00:08 1312

Afacerile din România ale grupului petrolier rus Lukoil sunt anchetate de autorităţi sub suspiciunea de evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi provocat un prejudiciu estimat la 230 milioane de euro.

De cealaltă parte, grupul rus declară ofi­cial an de an că operaţiunile locale, care includ o rafinărie de ţiţei, o reţea de ben­zinării şi proiecte de energie regene­rabilă, merg pe pierdere.

Procurori din Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au făcut ieri per­chi­ziţii la sediul rafinăriei Petrotel, unde funcţio­nează şi alte firme controlate de grupul Lukoil, plecând după un raid de şase ore încărcaţi cu mai mulţi saci cu do­cu­mente, potrivit Mediafax.

Procurorii au fost însoţiţi de peste 150 de po­liţişti şi 30 de inspectori din cadrul Di­recţiei Generale Vamale şi Direcţiei Re­gio­nale Antifraudă Fiscală, potrivit Poliţiei Ro­mâne. Nicio persoană nu a fost reţinută în urma raidului de ieri, care a fost realizat cu sprijinul Serviciului Român de Infor­maţii.

Anchetatorii suspectează grupul pe­tro­lier de evaziune fiscală, prejudiciul fiind eva­luat în acest moment la 112 mil. euro, şi spă­la­re de bani, cu un prejudiciu de 118 mil. euro.

Afacerile Lukoil în România merg aparent foarte prost, în condiţiile în care doar principalele două firme din businessul local al grupului rus, anume Lukoil Ro­mâ­nia SRL şi Petrotel-Lukoil SA, au cumulat împreună pierderi de peste 3 miliarde de lei (720 milioane de euro) între 2008 şi 2013, în timp ce cifra de afaceri a celor două firme cumulată de-a lungul perioadei depăşeşte nivelul de 12 miliarde de euro, arată datele raportate oficial către Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO