Energie

Radu Dudău, Energy Policy Group, despre scandalul creşterii facturilor la energie: Jumătate dintre clienţii casnici vor plăti mai mult pentru că nu vor opta pentru piaţa concurenţială în 2021

Radu Dudău, Energy Policy Group, despre scandalul...

Autor: Răzvan Botea

05.01.2021, 16:10 202

Radu Dudău, directorul şi co-fondatorul  Energy Policy Group, un think-thank din România specializat pe energie, a spus, în cadrul emisiunii ZF Live că jumătate dintre consumatorii casnici nu vor opta pentru a intra în piaţa concurenţială a furnizorilor de energie electrică în 2021 şi, în consecinţă, vor achita facturi mai mari.

„Eu cred că vor rămâne destul de mulţi dintre consumatori la furnizorii de ultimă instanţă. Cred că peste 50% din clienţii casnici nu vor opta pentru piaţa concurenţială. O parte importantă a populaţiei pur şi simplu nu urmăreşte aceste chestiuni. Asta nu scuză absolut deloc autorităţile. Dacă nu informezi consumatorul, şi aici vorbim de responsabilitate reglementatorului, a guvernului”, a spus el la ZF Live.

Cauza este lipsa de informare a clienţilor casnici despre liberalizarea totală a pieţei energiei începând cu 1 ianuarie 2021, a mai spus Dudău: „Liberalizarea a fost un eşec din punctul de vedere al informării publicului. Publicul trebuia informat nu doar la timp, ci şi pe înţeles. Un parteneriat cu televiziunile, radiourile, cu mare expunere publică era de dorit.”

Odată cu liberalizarea completă a pieţei de energie, la 1 ianuarie 2020, consumatorii casnici pot alege din ofertele concurenţiale ale furnizorilor. Dacă, însă, nu aleg niciuna dintre oferte, plătesc „preţul de serviciu”, care este cu până la 25% mai mare, arată calculele analiştilor din energie.

Luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care data limită la care consumatorii casnici pot încheia un contract în piaţa liberalizată a energiei va fi 31 martie, în loc de 31 ianuarie, cât era iniţial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO