Energie

Prima reacţie de la un investitor în gazul din Marea Neagră. Black Sea Oil & Gas, firmă controlată de gigantul Carlyle: Proiectul de ordonanţă are efectul de a submina şi mai mult dorinţa investitorilor de a face progrese în România. Sunt discriminate firmele care încearcă să investească aici

Prima reacţie de la un investitor în gazul din Marea...

Autor: Roxana Petrescu

19.12.2018, 19:14 2150

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie deţinută de gigantul financiar american Carlyle, care are unul dintre cele mai avansate programe de explorare în Marea Neagră, în zona de mică adâncime, spune că proiectul de ordonanţă de urgenţă anunţat aseară de Ministerul Finanţelor subminează dorinţa investitorilor de a face progrese în România.

BSOG este una dintre companiile care sunt în etapa finală de evaluare privind o decizie de a merge mai departe cu proiectele de explorare şi producţie a gazului din Marea Neagră. În aceeaşi “ligă” sunt OMV Petrom şi ExxonMobil, firme care nu au comentat pe această temă până la închiderea ediţiei.

„Proiectul de OUG anunţat de Ministerul Finanţelor Publice la data de 18 decembrie 2018 are efectul de a submina şi mai mult dorinţa investitorilor de a face progrese în România. În ceea ce priveşte proiectul de dezvoltare offshore al BSOG, abilitatea noastră de a obţine decizia de a investi a fost deja ameninţată de noua structură fiscală prevazută în legea offshore care a impus o povară de impozitare excesiv de mare, contrar prevederilor legale existente, dar şi de obligaţia de comercializare a jumătate din producţia de gaze pe piaţa centralizată, lucru care a subminat capacitatea de finanţare a proiectului. Iar acum, prin propunerea de plafonare a preţului gazelor care nu numai că încalcă directivele UE, ci şi reduce încrederea investitorilor că a avea calitatea de producător român nu va avea ca rezultat un dezavantaj economic faţă de investiţiile în alte ţări. Toate aceste acţiuni, noul sistem de taxare, obligaţia de a comercializa jumătate din producţia de gaze pe piaţa centralizată şi plafonarea preţului gazelor care se aplică numai producătorilor locali din România şi nu importatorilor de gaze, reprezintă discriminare chiar faţă de firmele care încearcă să investească în România, să creeze locuri de muncă în România şi să plătească impozite în România”, spune Mark Beacom, CEO-ul Black Sea Oil & Gas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO