Energie

Preţurile producţiei industriale au crescut uşor în iulie, iar industriile din zona euro îşi revin. Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare

Aurelian Dochia: Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare. Creşterea preţurilor producţiei industriale se transferă la un moment dat în preţul produselor de consum.

Aurelian Dochia: Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare. Creşterea preţurilor producţiei industriale se transferă la un moment dat în preţul produselor de consum.

Autor: Răzvan Botea

03.09.2020, 00:04 125

Industria, cea mai importantă componentă a PIB-ului românesc pe partea de formare, a intrat pe un trend ascendent în iunie şi analiştii se aşteaptă să recupereze până la finalul anului o parte din terenul pierdut în criză.

Preţurile producţiei industriale au crescut uşor în iulie 2020 faţă de iunie, a doua lună de creştere în dinamica lunară după apariţia pandemiei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Această dinamică poate reflecta atât o redinamizare a cererii din zona industrială, dar şi transferarea costurilor mai mari de producţie în preţul produselor.

Aurelian Dochia, analist economic, este de părere că majorarea marginală a preţurilor producţiei industriale reprezintă o veste bună, în ideea în care nu va exista presiune inflaţionistă în perioada următoare în România.

„Sunt veşti bune în sensul că nu ne putem aştepta la o presiune inflaţionistă în perioada următoare. Creşterea preţurilor producţiei industriale se transferă la un moment dat în preţul produselor de consum. Industria a fost obligată să crească preţurile pentru că a avut costuri în creştere, care trebuie să fie transferate către preţul de livrare“, a spus Aurelian Dochia.

Preţurile industriale au crescut mai mult în zona cererii externe: +0,7%; şi mai puţin în zona cererii interne: +0,3% în iulie 2020 faţă de iunie 2020.

Pe partea de cerere externă, economiştii Băncii Transilvania scriu, într-o analiză, că industria prelucrătoare a crescut în august pentru a doua lună la rând. Veştile sunt bune şi pentru România, în condiţiile în care industria românească este puternic dependentă de industria europeană, cu precădere de cea a Germaniei.

„Nu în ultimul rând, industria prelucrătoare din zona euro (prin­cipalul partener economic al României) a crescut pentru a doua lună la rând în august, dar cu un ritm marginal mai lent (faţă de industria prelucrătoare din SUA sau China – n. red.)“, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză ma­croeconomică al Băncii Transilvania.

Datele Eurostat publicate recent arată că preţurile produselor industriale au crescut în Uniunea Europeană: „În iulie 2020, o lună marcată de o oarecare relaxare a măsurilor restrictive în contextul crizei Covid-19 în multe state membre, preţurile producţiei industriale au crescut, comparativ cu iunie 2020, cu 0,6% în zona euro şi cu 0,4% în UE, potrivit estimărilor Euros­tat, biroul statistic al Uniunii Euro­pene“, scriu reprezentanţii Eurostat.

La mijlocul acestei luni INS va publica datele la iulie despre evoluţia producţiei industriale, cel mai important indicator pentru industria românească. Datele din primele 6 luni arată dezastruos, însă datele din mai şi iunie arată că industria începe să îşi revină în dinamica lunară, chiar dacă ritmul anual a rămas negativ.

Astfel, producţia industrială a crescut cu 19% în iunie 2020 faţă de mai 2020, însă a rămas sub nivelul din iunie 2019, cu 11,3%.

Surpriza a venit însă din zona comenzilor noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, care au înregistrat un plus de 39% an/an şi 37% lună/lună în iunie. Analiştii economici sunt de părere că această evoluţie este o premisă pentru redinamizarea consumului privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO