Energie

Preţurile energiei se prăbuşesc în Europa în condiţiile în care energiile regenerabile câştigă teren

Preţurile energiei se prăbuşesc în Europa în...

Autor: Catalina Apostoiu

04.06.2019, 00:05 1597

Preţurile gazelor şi cărbunelui scad puternic în Europa, erodate de ameninţarea continuă a energiei curate din ce în ce mai ieftine ce câştigă cotă de piaţă în detrimentul combustibililor fosili, scrie Bloomberg.

Atât preţul gazelor, cât şi cel al cărbunelui au înregistrat al patrulea declin săptămânal, acesta fiind intensificat de o ofertă excedentară de gaze naturale lichefiate. Preţurile au scăzut suficient de mult ca centralele pe gaze din Germania să fie mai profitabile decât cele pe cărbune.

„Gazele naturale lichefiate sunt acum atât de ieftine, încât aproape concurează cu cărbunele“, arată Caroline Bain, de la Capital Economics, care întrevede o încetinire a cererii de cărbune.

Scăderea preţurilor vine ca semn al determinării Europei de a elimina treptat cărbunele în încercarea de a reduce emisiile toxice fără ca economia să aibă de suferit. Energiile regenerabile luptă de asemenea pentru cotă de piaţă, energia eoliană onshore şi energia solară „devenind rapid mai ieftine decât media preţurilor la energie pe cele mai mari pieţe ale Europei“, relevă un studiu al BloombergNEF.

Guvernele vor resimţi presiuni în creştere pentru retragerea cărbunelui, remarcă Daniel Rossetto, de la Climate Mundial.

Marea Britanie nu a mai ars cărbune pentru energie timp de 15 zile în condiţiile în care vizează eliminarea acestuia până în 2025. Administraţia cancelarului german Angela Merkel şi-a anunţat planul de exit în februarie, plan ce vizează renunţarea la cărbune în următoarele două decenii.

Totuşi, analiştii nu se aşteaptă ca preţurile să continue să scadă foarte mult în acest an.

În opinia lui Bain, cărbunele va încheia anul la 60 de dolari pe tonă, în creştere de la nivelul actual de aproximativ 57 de dolari. Preţurile gazelor din Asia, cel mai mare consumator de GNL şi cu o influenţă în creştere pe pieţele europene, ar putea creşte cu 40% la 7 dolari pe btu.

În opinia lui Francesco Starace, CEO-ul Enel, cea mai mare companie de energie din Europa, sectorul european al energiei a ajuns la un moment de turnură, în care energia mai ieftină, curată, va distruge viabilitatea econoică a producţiei de cărbune în decurs de un deceniu, potrivit Financial Times.

În acest sens, guvernele şi companiile trebuie să-şi facă planuri pentru a înlocui locurile de muncă ce se vor pierde, susţine Starace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO