Energie

Preţul petrolului scade cu 5% în doar două zile, sub pragul de 75 de dolari per baril. Ce a determinat evoluţia

Preţul petrolului scade cu 5% în doar două zile, sub...

Autor: Tudor Ionescu

12.07.2018, 13:12 342

Preţul barilului de petrol Brent a înregistrat o scădere de aproape cinci dolari în doar două zile, ajungând sub nivelul de 75 de dolari, de la 79 de dolari, cât înregistrase marţi.

Potrivit Reuters însă, tendinţa preţului barilului Brent este de creştere datorită suplimentării exporturilor de petrol de calitate superioară din Libia. Corporaţia Naţională de Petrol din Libia a anunţat redeschiderea a patru terminale de export, după o perioadă de câteva săptămâni în care funcţionarea lor a fost împediecată de grupări rebele din estul Libiei conduse de comandantul Khalifa Haftar. Capacitatea de export a celor patru terminale este de 850.000 de barili pe zi.

Şi barilul West Texas Intermediate (WTI) a suferit o scădere similară cu cea a barilului Brent în ultimele două zile. Astfel, dacă marţi depăşise nivelul de 74 de dolari, acum un baril WTI se află cu puţin sub nivelul de 71 de dolari.

Factorii care pot influenţa evoluţia preţului la barilul de petrol sunt multipli: costurile de producţie, incertitudinea geopolitică constantă din Orientul Mijlociu extins, fluctuaţiile de producţie ale marilor producători, schimbarea raportului cerere-ofertă la nivel global sau creşterea ori scăderea producţiei de petrol din Statele Unite. La toate acestea se pot adăuga şi politicile interne ale statelor sau evenimente neprevăzute, precum grevele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO