Energie

Preţul petrolului rămâne peste pragul de 50 dolari per baril după ce OPEC-ul confirmă îngheţarea

Preţul petrolului rămâne peste pragul de 50 dolari per...

Autor: Dan Grigore Ivan

01.12.2016, 17:46 361

După ce reprezentanţii celor 14 membrii OPEC au anunţat oficial că au căzut de acord asupra acordului de îngheţare a producţiei de petrol la 32,5 milioane de barili pe zi, în scădere cu 2% faţă de nivelul anterior, cotaţia barilului de petrol BRENT a rămas deasupra pragului de 50 dolari, ajungând la 51 dolari/baril. Mare parte a creşterilor a fost înregistrată înainte de comunicarea oficială a OPEC, când preţul aurul negru s-a apreciat cu peste 8%, investitorii anticipând astfel rezultaul întâlnirii de miercuri de la Viena.

Este prima astfel de înţelegere din 2008 până în prezent, după ce în septembrie reprezentanţii OPEC au ajuns la un acord preliminar, termenii şi detaliile contractului urmând a fi parafaţi pe 30 noiembrie.  

Cea mai mare scădere a producţiei va veni din partea Arabiei Saudite, ţara cu a doua rezervă de petrol a lumii după Venezuela. Astfel, saudiţii s-au angajat să producă cu 486.000 de barili mai puţini pe zi.

Irak-ul, ţară dependentă de producţia de petrol, pentru a putea să îşi relanseze economia şi să-şi susţină societatea, va taia 200.000 barili pe zi din producţie. Iranul, puternic afectată după sancţiunile economice aplicate de Statele Unite sau Uniunea Europeană, ca urmare a ambiţiilor nucleare ale Teheranului, va păstra aceeaşi producţie ca până înainte de acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO