Energie

Preţul petrolului creşte la 31 dolari, pe fondul relaxării măsurilor de carantină în mai multe ţări din toată lumea

Preţul petrolului creşte la 31 dolari, pe fondul...

Autor: Dorin Oancea

06.05.2020, 13:48 272

Preţul petrolului a crescut miercuri peste 31 de dolari barilul, deoarece speranţele unei recuperări a cererii, pe fondul ridicării restricţiilor impuse de coronavirus au compensat un raport care arată o creştere mai mare decât era de aşteptat a stocurilor americane, anunţă Reuters.

Petrolul Brent aproape s-a dublat de la minimul pe 21 de ani atins la 22 aprilie, susţinut de aşteptările majorării cererii şi de o reducere record a ofertei ţărilor exportatoare de petrol. Brent a crescut cu 79 de cenţi, sau 2,6%, la 31,76 dolari pe baril la 09:30 GMT, iar referinţa americană West Texas Intermediate a crescut cu 3,6%, la 25,44 dolari.

„În mod clar, optimismul redeschiderii economiei globale a susţinut creşterea”, a declarat Naeem Aslam, analist la Avatrade.

Pe de altă parte, American Petroleum Institute a anunţat marţi că stocurile SUA au crescut cu 8,4 milioane barili săptămâna trecută, mai mult decât se aşteptau analiştii.

"Vorbim despre normalizarea ofertei şi a cererii, dar avem un drum lung de parcurs", a spus Lachlan Shaw, strateg şef al National Australia Bank’s.

Italia, Spania, Nigeria şi India, precum şi unele state din SUA au început să le permită oamenilor să se întoarcă la muncă şi au deschis şantiere, parcuri şi biblioteci.

Guvernul federal al Germaniei şi 16 landuri au convenit asupra unor modalităţi de a uşura restricţiile.

Eliminările de restricţii ar trebui să conducă la o redresare a cererii globale de petrol, care în aprilie a căzut cu cel puţin 20%, fără precedent.

OPEC şi aliaţii săi au convenit o reducere record a producţiei de petrol, de 9,7 milioane de barili pe zi, aproximativ 10% din cererea anterioară pandemiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO