Energie

Preţul gazelor de la Viena, referinţa pentru România, a sărit cu 80%. Preţul spot al energiei este la maximul anului, după un plus de 75% de pe o zi pe alta

Preţul gazelor de la Viena, referinţa pentru România,...

Autor: Roxana Petrescu

01.03.2018, 00:07 1795

Bursa de la Viena este locul unde ajunge gazul rusesc în Europa după călătoria prin conductele ucrainene şi Nord Stream, anul trecut exporturile Gazprom către statele europene ajungând la un nivel record. Practic, CEGH este referinţa de preţ pentru gazul rusesc. Recent, bursa de la Viena a devenit referinţă de preţ şi pentru România, astfel că gazul românesc va urmări oscilaţiile gazului rusesc în calculul redevenţelor plătite de producătorii locali.

De asemenea, în ultimele trei zile cantităţile tranzac­ţionate la CEGH au crescut semnificativ, la fel şi numărul de participanţi, toate reflectând condiţiile meteo extreme care au lovit întreaga Europă. Semnalul de preţ de la Viena a devenit anul acesta foarte important şi pentru România în contextul în care acesta va fi referinţa de preţ pentru calculul redevenţelor plătite de producătorii locali.

La începutul acestei luni, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat prin intermediul paginii de Facebook a instituţiei faptul că noul preţ de re­ferinţă pentru gazele naturale, preţuri folosite în calculul redevenţelor, înseamnă condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO