Energie

Premierul Nicolae Ciucă: Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute. De la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecţie cu TVA de 5%

Premierul Nicolae Ciucă: Facturile la energie care nu au...

Autor: Gabriel Pecheanu

15.01.2022, 19:21 2625

„Am convocat o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului şi preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a inteprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie. Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze şi gaze. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El precizează că urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.

„Până la refacerea calculelor, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi. De la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecţie care va include TVA de 5% precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi”, adaugă Ciucă.

Premierul spune că va fi elaborată o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale.

„În domeniul sectorului agricol şi al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie şi le vom menţine până pe 1 iulie. Analizăm la nivelul guvernul introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri. Protejarea cetăţeanului este principala preocupare a guvernului. E foarte important să înşţelegem că aceste măsuri necesită coerenţă şi coordonare folosind toate pârghiile de care dispunem. Vom prezenta aceste măsuri în urmîătoarea şedinţă a coaliţiei”, conchide premierul Nicolae Ciucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO