Energie

Piaţa petrolului începe să-şi revină în ciuda pandemiei: Preţul ţiţeiului a crescut cu 2,58%, ajungând la 30,22 de dolari per baril

Piaţa petrolului începe să-şi revină în ciuda...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

08.05.2020, 17:29 282

Preţurile petrolului au crescut vineri, îndreptându-se spre a doua săptămână consecutivă de câştiguri, în condiţiile în care mai multe ţări au avansat cu planuri de relaxare a blocajelor economice şi sociale, puse în aplicare pentru a stopa pandemia, informează Reuters.

Ţiţeiul Brent a crescut cu 76 de cenţi, sau 2,58%, la 30,22 dolari barilul la 1330 GMT, după căderea de aproape 1% de joi.

Referinţa americană West Texas (WTI) a căştigat 78 de cenţi, sau 3,31%, la 24,33 dolari, după o scădere de aproape 2% în sesiunea precedentă.

Ambele contracte se îndreaptă spre o a doua săptămână de câştiguri după minimele atinse în aprilie, când petrolul din SUA s-a prăbuşit sub zero. Brent a avansat cu peste 14% în această săptămână şi WTI cu peste 22%.

Cu toate acestea, petrolul este încă pompat în depozite, ceea ce creşte posibilitatea ca toate câştigurile generate de o cerere mai puternică să fie limitate.

Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi aliaţii conduşi de Rusia, grup cunoscut sub numele de OPEC +, au început să implementeze un acord privind reduceri record de 9,7 milioane barili pe zi (bpd) de la începutul lunii mai.

Companiile petroliere din America de Nord reduc producţia mai repede decât se aşteptau oficialii OPEC şi analiştii industriei şi sunt pe cale să scadă producţia cu aproximativ 1,7 milioane bpd până la sfârşitul lunii iunie.

Stocurile din SUA au crescut cu aproximativ 407.000 de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 5 mai, au declarat comercianţii joi, citând datele Genscape.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO