Energie

Petrolul s-a prăbuşit sub zero dolari, dar unii analişti cred că preţurile vor creşte la 150 $. "Presiunile vor fi uriaşe. Va fi extrem de dificil pentru unii dintre producători să producă.“

Petrolul s-a prăbuşit sub zero dolari, dar unii...

Autor: Catalina Apostoiu

18.07.2020, 10:58 7135

♦ Preţurile petrolului şi-au revenit rapid după ce au devenit negative la sfârşitul lunii aprilie, impulsionate de redresarea economiei chineze şi de reducerile de producţie decise de OPEC, Rusia şi SUA.

Pieţele petroliere au început anii 2020 prăbuşindu-se sub 0 dolari pe baril pentru prima dată. Investitorii şi analiştii încearcă acum să determine ce ar putea aduce restul deceniului din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor petrolului, scrie The Wall Street Journal.

Unii cred că prăbuşirea va pune în mişcare o creştere puternică, anticipând că investiţiile în producţia de petrol şi gaze vor scădea puternic, acest lucru împingând preţurile petrolului înapoi la peste 100 de dolari pe baril.

„Presiunile vor fi uriaşe. Va fi extrem de dificil pentru unii dintre producători să producă“, anticipează Trevor Woods, director de investiţii în cadrul fondului de hedging Northern Trace Capital. „Am putea ajunge la 150 de dolari pe baril destul de uşor până în anul 2025“, potrivit acestuia.

Alţii susţin că pandemia va duce la o scădere dramatică a cererii de carburanţi, cimentând o eră a petrolului ieftin.

Dezbaterile privitoare la direcţia pe care o va urma pe termn lung cea mai importantă sursă de energie a lumii sunt extrem de complicate. Pieţele petroliere au o multitudine de segmente în mişcare, greu de prognozat.

Pe termen lung, majoritatea analiştilor sunt de acord că preţurile ar urma să graviteze către un nivel la care producătorii de energie profită de pe urma producerii de suficient petrol pentru a fi pe măsura cererii.

Pandemia a complicat şi mai mult calculele. Investitorii nu sunt siguri dacă pandemia va modifica permanent modelele de transport şi consum sau va accelera reorientarea către surse mai curate de energie.

Preţurile petrolului şi-au revenit rapid după ce au devenit negative la sfârşitul lunii aprilie, impulsionate de redresarea economiei chineze şi de reducerile de producţie decise de OPEC, Rusia şi America de Nord. Raliul a stagnat odată cu accelerarea îmbolnăvirilor de Covid-19.

Scenariul creşterii puternice a preţurilor se bazează pe refuzul băncilor şi managerilor de active de a finanţa investiţii necesare, ceea ce va duce la un deficit de ţiţei. Companiile petroliere şi-au redus deja planurile de cheltuieli. Cele europene răspund de asemenea presiunii investitorilor de reducere a amprentei de carbon.

Această strângere a curelei va avea un impact de durată asupra capacităţii lumii de a produce petrol, potrivit lui Christyan Malek, analist JPMorgan. Preţurile vor creşte mai mult decât în trecut. Potrivit acestuia, preţurile ar putea avansa către 100 $ în următorii doi ani.

Richard Fullarton, de la Matilda Capital Management, se aşteaptă ca preţul petrolului să urce peste 100 $ în a doua jumătate a anilor 2020.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO