Energie

Paradoxul cărbunelui, cum s-a văzut iarna grea în producţia termocentralelor: 40% din energia produsă în primele patru luni au venit de la termocentrale

Paradoxul cărbunelui, cum s-a văzut iarna grea în...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

29.06.2017, 20:34 246
Producţia de energie electrică din termocentralele româneşti a crescut în primele patru luni ale anului cu circa 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care sectorul este zdruncinat de pierderile Complexului Energetic Oltenia, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara îşi cere insolvenţa. În plus, statisticile internaţionale arată că era cărbunelui se apropie de sfârşit după ce producţia de cărbune a scăzut într-un ritm record.
 
„Termocentralele sunt generatoare de energie permanent, spre deosebire de centralele eoliene şi de panourile foto­voltaice, care generează energie cu caracter secvenţial, discontinuu, aşa cum este şi cazul hidrocentralelor. Însă centralele clasice sunt obligate să fie în stand by când celelalte sunt în funcţiune, de aceea înregistrează pierderi şi încasează mai puţini bani“, explică Gheorghe Buliga, preşedintele Asociaţiei Inginerilor de Petrol şi Gaze.
 
Unul dintre jucătorii din această piaţă spune că în România cărbunele nu înre­gistrează scădere deoarece, faţă de anii trecuţi, se observă o schimbare a atitudinii traderilor şi a consumatorilor de mari dimensiuni din România.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO