Energie

(P) 69% dintre consumatorii casnici aşteaptă 1 ianuarie 2021 pentru a intra pe piaţa liberalizată de energie electrică

(P) 69% dintre consumatorii casnici aşteaptă 1 ianuarie...

Autor: Publicitate

25.11.2020, 12:44 619

Pentru 6 milioane de consumatori casnici, 1 ianuarie 2021 înseamnă trecerea de la preţuri reglementate la o piaţă concurenţială de energie electrică. Momentul marchează finalizarea unui lung proces de liberalizare a pieţei româneşti de energie electrică şi şansa de modernizare a infrastructurii şi a serviciilor pentru consumatorii finali. Aceştia au posibilitatea de a se mişca liber în piaţă şi de a alege preţuri mai bune, o calitate superioară a parametrilor serviciilor de electricitate şi operatori care au făcut deja eforturi pentru eficientizare energetică.

În prezent există deja aproximativ 2,7 milioane de consumatori casnici care au servicii de pe piaţa concurenţială, optând pentru diverşi furnizori care au tarife nereglementate. Liberalizarea pieţei de energie nu va schimba foarte multe pentru aceştia, ei având posibilitatea, ca şi până acum, de a trece de la un furnizor la altul în cel mult 21 de zile şi după o notificare adresată actualului furnizor. Consumatorii autohtoni care vor intra pe această piaţă la începutul anului viitor au în prezent contracte cu cei 5 furnizori de ultimă instanţă, cum sunt numiţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceste entităţi furnizează energie electrică la preţuri reglementate de stat către aproximativ 69% din totalul consumatorilor casnici.

Cum se va face trecerea pe piaţa liberalizată

Până la momentul 1 ianuarie 2021, furnizorii de ultimă instanţă trebuie să-şi informeze consumatorii despre opţiunile pe care le au de la momentul liberalizării totale a pieţei de energie. Aceşti consumatori casnici au posibilitatea de a rămâne în continuare la actualul furnizor de energie electrică sau de a-şi alege altul, în funcţie de propriile criterii.

La fel ca în cazul liberalizării pieţei de gaze naturale, care a avut loc la 1 iulie 2020, ANRE ofera acces intr-un comparator centralizat la toate ofertele furnizorilor din piaţa de energie pe propriul website. Astfel, consumatorii casnici pot analiza deja toate ofertele pentru a alege informat şi în funcţie de propriile criterii.

Indiferent de decizie, serviciile de furnizare a energiei electrice nu vor avea de suferit niciun moment pentru consumatorul final. Acesta va primi neîntrerupt energie electrică, fie că alege să rămână la actualul furnizor sau trece la altul.

Liberalizarea pieţei va determina o concurenţă reală între furnizorii finali, cu servicii mai bune pentru clienţi şi preţuri mai avantajoase. Costul energiei va fi clar şi transparent în ceea ce priveşte componentele sale: costul de achiziţie de pe piaţă, tariful de transport, costul de distribuţie, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare, TVA şi acciză. Diferenţierea între preţurile furnizorilor finali va fi dată de costul de achiziţie de pe piaţă şi marja de furnizare.

În afara preţului, consumatorii vor putea să-şi selecteze furnizorul şi după alte criterii, care pot ţine de calitatea serviciilor (contoare şi reţele inteligente) sau de ponderea de energie regenerabilă din fiecare ofertă, având în vedere interesul tot mai ridicat pentru utilizarea energiei din surse verzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO