Energie

OPEC a ajuns la un acord de reducere a livrărilor de petrol: Preţul „aurului negru” a făcut un salt de 5%

OPEC a ajuns la un acord de reducere a livrărilor de...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

07.12.2018, 16:35 732

Preţul petrolului a făcut un salt de 5% vineri după ce OPEC a anunţat că a ajuns la un acord pentru reducerea livrărilor de petrol, în a doua zi a întâlnirii, relatează Reuters.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 3,26 dolari, la 63,32 dolari barilul, după ce la începutul zilei era tranzacţionat sub 60 de dolari/baril. Petrolul american a crescut cu 2,62 dolari, la 54,11 dolari/baril, dar a scăzut apoi la 53,90 dolari/baril.

OPEC s-a reunit la Viena pentru a stabili o reducere a livrărilor, în speranţa majorării preţurilor, care, din octombrie, au pierdut în jur de 30%. Iranul, deja afectat de sancţiunile americane, a fost împotriva reducerii, dar în cele din urmă a acceptat scăderea cantităţilor livrate cu 0,8 milioane de barili pe zi din 2019, după ce a ajuns la un compromis cu Arabia Saudită.

OPEC a solicitat şi acordul şi sprijinul Rusiei pentru scădere, iar ministerul energiei Alexandre Novak s-a întors vineri la Viena, după ce a discutat cu preşedintele Vladimir Putin. Moscova s-a declarat de acord să contribuie la reducere cu circa 200.000 de barili pe zi, iar alţi producători non-OPEC au aprobat alţi 200.000 de barili pe zi, reducerea totală ajungând la 1,2 mililoane barili pe zi.

„Dacă este implementată repede şi în întregime, o reducere de 1,2 milioane barili ar trebui să fie de ajuns pentru a atenua în mare măsură, dar nu să elimine influenţa acumulărilor în prima parte a anului viitor”, spune Harry Tchilinguirian, strateg la BNP Paribas.

Livrările marilor producători – OPEC, Rusia şi SUA - au crescut cu 3,3 milioane barili pe zi din 2017, la 56,38 milioane barili pe zi, reprezentând 60% din consumul global.

Producţia americană a crescut de la 2,5 milioane barili la începutul anului 2016 la 11,7 milioane de barili pe zi în prezent, SUA devening cel mai important producător mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO