Energie

OMV Petrom despre proiectul Neptun Deep: Pentru ca proiectul să avanseze, sunt necesare schimbări la legea offshore

OMV Petrom despre proiectul Neptun Deep: Pentru ca...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

06.02.2020, 17:28 242

Pentru ca proiectul Neptun Deep să avanseze, sunt necesare schimbari la legea privind activitatile offshore, spune OMV Petrom în raportul privind rezultatele companiei, care salută initiativele de accelerare a reintoarecerii la o piata liberalizata aduse de OUG 1/2020. 

În privinţa perspectivelor pentru întregul an 2020, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi 60 dolari/bbl, în scădere faţă de estimarea din 2019 de 64 dolari/bbl, iar marjele de rafinare sunt estimate a se situa peste 5 dolari/bbl. Cererea de produse petroliere se estimeaza a fi peste nivelul inregistrat in 2019; cererea de gaze naturale si electricitate se estimeaza ca va fi relativ similara comparativ cu 2019.

Valoarea investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) este in prezent estimata la aproximativ 4,2 mld lei, excluzand achizitiile. „Ne concentram eforturile pe eficienta energetica si pe scaderea emisiilor operatiunilor noastre; avem ca tinta reducerea intensitatii emisiilor de carbon cu 27% pana in 2025 fata de 2010 (pentru 2019, reducerea este estimata la 22%)”, precizează compania.

În Upstream se va menţine declinul producţiei sub 5% fata de 2019, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului şi va fi finalizat transferul a 40 de zacaminte marginale catre Dacian Petroleum, incheierea tranzactiei fiind estimata pentru a doua parte a anului 2020.

Compania se mai aşteaptă să încheie tranzatia de achizitie a participatiei in Han Asparuh offshore Bulgaria, pana la jumatatea anului 2020.

În Downstream, rata de utilizare a rafinariei este estimata a se situa peste valoarea de 90%, incluzand o oprire planificata de doua saptamani in T2 pentru lucrari de mentenanta. Grupul OMV Petrom trebuie sa furnizeze pietei reglementate 5,5 TWh de gaze naturale in perioada ianuarie-martie 2020 la un pret maxim de 68 lei/MWh; volumele reglementate de gaze pentru T2/20 urmeaza sa fie anuntate; estimam vanzari totale de gaze naturale in scadere usoara fata de 2019;

Centrala electrica Brazi nu mai este obligata sa furnizeze energie electrica pietei reglementate in 2020, conform alocarilor in vigoare la acest moment; productie totala neta de energie electrica va fi in usoara scadere fata de 2019. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO