Energie

Oana Ijdelea, partener Ijdelea Mihăilescu: Toate investiţiile în explorarea şi producţia de hidrocarburi sunt afectate. Ar putea fi o problemă pe termen lung

Oana Ijdelea, partener Ijdelea Mihăilescu: Toate...

Autor: Roxana Petrescu

14.04.2020, 12:15 273

Industria hidrocarburilor, acolo unde sunt active unele dintre cele mai mari companii din România, este puternic lovită din două părţi, efectele pandemiei de COVID-19 suprapunându-se peste o scădere istorică a barilului de petrol.

Blocajul investiţional pe care această situaţie îl generează va crea efecte pe termen lung, spune Oana Ijdelea, partener în cadrul casei de avocatură Ijdelea Mihăilescu. Cum evoluţia preţului barilului de petrol nu este în controlul statului, singurul lucru pe care România poate să îl facă este să-şi pună acum la lucru pârghiile disponibile pentru a ajuta această industrie strategică, mai spune avocata.

“În mod cert, orice investiţii viitoare în explorare şi dezvoltare, care prin natura lor presupun costuri foarte mari, fiind activităţi de mare risc, sunt afectate negativ de preţul scăzut al petrolului şi de scăderea încrederii investitorilor generată de modificările legilsative recente. Acesta ar putea fi o problemă pe termen lung. Deşi evoluţia preţului petrolului nu este sub controlul guvernului, acesta poate totuşi să remedieze acele probleme specifice la nivel de ţară care înrăutăţesc situaţia”, crede Oana Ijdelea.

Izbucnirea pandemiei de COVID-19, dar mai ales prăbuşirea barilului de petrol chiar la cotaţii de 14 dolari, nivel greu de imaginat la începutul anului, a prins România în offside cu proiecte energetice majore, cele mai importante fiind explorarea gazului din Marea Neagră.

Deşi interesul a fost semnificativ, schimbările legislative din ultimii ani au blocat proiecte de miliarde de dolari, care în lumina noilor evenimente sunt foarte greu de repornit.

Spre exemplu, OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil deja au pompat 1,5 miliarde de dolari în explorările din Marea Neagră, dar au îngheţat procesul investiţional, ExxonMobil declarându-şi retragerea.

Rămas singur, OMV Petrom deja a anunţat deteriorarea indicatorilor financiari.

“Preţurile în scădere ale ţiţeiului şi criza generată de COVID-19 au avut un impact negativ asupra performanţei Grupului în T1/20. Spre finalul trimestrului, vânzările de carburanţi cu amănuntul au înregistrat o scădere abruptă de peste 30% şi rata de utilizare a rafinăriei a fost ajustată la puţin peste 80%.”

În acest condiţii, este greu de crezut că bugetele de investiţii vor avea alte direcţii decât menţinerea operaţiunilor de bază.

La rândul lor, investitori care deja începuseră lucrările în Marea Neagră, aşa cum este cazul americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), au anunţat o posibilă amânare a lucrărilor.

În acest context, Oana Ijdelea crede că singurul lucru pe care Guvernul îl mai poate face pentru a reface, măcar parţial, încrederea investitorilor ar fi eliminarea din legislaţie a barierelor introduse în absenţa oricărei consultări cu industria.

“Corectarea cât mai rapidă a modificărilor legilsative introduse în ultimii trei ani este absolut necesară pentru bună funcţionare a acestei industrii. Reamintesc faptul că aceste modificări, extrem de ostile faţă de companii, aşa cum sunt obligaţia de tranzacţionare pe piaţa centralizată, introducerea impozitului pe veniturile suplimentare, limitarea deductibilităţilor şi prevederile OUG 114/2018 au creat o mare neîncredere în rândul investitorilor.”

Una dintre prevederile OUG 114 care-i afectau direct pe producătorii de gaze era plafonarea preţului de vânzare la 68 de lei/MWh, pentru toate categoriile de consumatori de gaze, până în 2022.

Dincolo de sectorul hidrocarburilor, Oana Ijdelea spune că o parte dintre clienţii din portofoliul casei de avocatură fie au îngheţat proiectele, fie au trecut la abordări mult mai prudente.

“Am observat o uniformitate la nivelul clienţilor cu investiţii existente sau în curs de implementare. Astfel, aceştia s-au adaptat noilor realităţi, au făcut demersuri pentru reducerea costurilor, însă îşi continuă activitatea. În cazul investitorilor, o parte au înghetat demersurile aferente noilor investiţii, aşteaptând ca acestă perioadă să treacă, în timp ce alţii merg mai departe în ritm mai lent. Bineînteles, aceste realităţi se datorează profilului clienţilor noştri, ce este compus în mare parte din societăţi mari activând în domenii precum energia, construcţii, producţie, domenii afectate în mod indirect de criză, şi nu în mod  direct cum ar fi HoReCa sau divertismentul.”

La final însă, în mod cert vor exista oportunităţi de achiziţii, dar interesant va fi de observat cine va mai avea puterea şi banii pentru a trece la acţiune.

“Despre oportunităţi cred că vom putea vorbi la finalul acestei perioade când vom vedea cum va arăta viaţa post COVID-19. Ne aşteptăm să apară oportunităţi de achiziţii, investitorii potenţi financiar urmând a fi interesaţi în achiziţionarea unor societăţi sau active afectate puternic de criză.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO