Energie

O criză paralelă: Preţul petrolului a scăzut la minimul ultimilor 18 ani

O criză paralelă: Preţul petrolului a scăzut la...

Autor: Alex Ciutacu

30.03.2020, 05:49 7898

Cotaţiile petrolului au atins minimul ultimilor 18 ani, în contextul în care traderii se aşteaptă ca mai multe capacităţi de producţie să se închidă, pe fondul unei cereri scăduse – într-o situaţie generată de pandemia de COVID-19, potrivit FT.

Cotaţia internaţională pentru petrol Brent a înregistrat o scădere de 6%, la 23,02 dolari per baril, cel mai redus nivel înregistrat din 2002 până azi.

În acelaşi timp, cotaţia pentru petrol în SUA, WTI, a scăzut la sub 20 dolari per baril, după un declin de 6%.

Preţurile petrolului s-au înjumătăţit în ultima lună, întrucât carantina impusă în mai multe state din Europa şi din America de Nord au afectat puternic cererea din piaţă, analiştii estimând că la nivel global consumul a scăzut cu circa 25%.

În paralel, rezervele se acumulează din cauza războiului petrolier dintre Arabia Saudită şi Rusia, astfel încât traderii se aşteaptă ca surplusul să ajungă la 25 milioane barili pe zi luna viitoare – un nivel care ar copleşi rapid capacitatea de stocare la nivel global.

„Acesta este un declin istoric la preţurilor, iar scăderea nu s-a terminat, întrucât industria rămâne fără spaţii de stocare, efectiv”, a spus Jason Bordoff, fost consilier pe energie în administraţia Obama.

Arabia Saudită a intrat într-un războr al preţurilor luna aceasta după ce nu a reuşit să se înţeleagă cu Rusia referitor la modul în care producătorii ar trebui să răspundă la efectul coronavirusului asupra cererii.

Însă, problema principală a industriei a devenit acest declin neîntrerupt al cererii, în contextul în care companiile aeriene au eliminat majoritatea zborurilor, multe fabrici s-au închis, iar cei care făceau naveta lucrează acum de acasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO