Energie

Noii indieni care au cumpărat combinatul de la Galaţi cin cu promisiuni: În 100 de zile facem evaluare, mărim semnificativ vânzările până în 2022

Noii indieni care au cumpărat combinatul de la Galaţi...

Autor: Răzvan Botea

31.07.2019, 00:08 3520

Începând cu 1 iulie 2019, Liberty Steel, companie controlată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, a preluat combinatul Sidex Galaţi de la Lakshmi Mittal.

Prima măsură concretă a noilor indieni de la cârma combinatului Sidex din Galaţi a fost să rede­nu­mească combinatul ArcelorMittal în Liberty Galaţi. Jon Bolton, CEO-ul Liberty Steel Continental Europe, în prima apariţie în presa din România de la semnarea înţelegerii, a declarat pentru ZF că îşi asumă ţinta de a creşte cifra de afaceri a combinatului „în mod semnificativ“ până în 2022.

„Liberty este un investitor pe termen lung. Planurile pentru Galaţi sunt să creştem şi să investim. Vom face o evaluare comprehensivă în primele 100 de zile de la achiziţie pentru a explora în detaliu oportunităţile de creştere şi investiţii. Ţinta noastră este să ne majorăm vânzările în mod semnificativ până în 2022“, a spus Bolton. Peste 5.000 de angajaţi ai combinatului şi mii de angajaţi pe verticală aşteaptă să vadă dacă norocul combinatului de la Galaţi se va schimba după dezastrul lăsat în urmă de indianul Mittal. Privatizat în 2001, Sidex a ajuns în 17 ani să poată produce maximum 2 mil. tone de oţel anual de la 4,5 mil. de tone în 2001. În timpul operării de către ArcelorMittal, în cadrul combinatului s-au închis patru din cinci furnale şi numărul de angajaţi s-a redus cu peste 80%, de la 27.000 la 5.100 în 2018.

Anul trecut a fost primul an din ultimul deceniu în care Sidex a intrat pe profit, după ce a adunat mai bine de 2 miliarde de lei pierderi între 2012 şi 2017. Cifra de afaceri raportată de ArcelorMittal Galaţi a fost în 2018 de 5,1 mld. lei, cu un profit de aproape 190 mil. lei.

„Liberty Galaţi s-a alăturat grupului nostru pe 1 iulie şi este cel mai mare producător european de produse plate din oţel din cadrul companiei. Este într-o locaţie strategică, are o prezenţă puternică pe pieţele alese şi are o echipă de management cu experienţă şi o forţă de muncă extrem de calificată. De asemenea, a continuat să funcţioneze bine, crescând producţia cu aproximativ 15% în ultimele două trimestre, în mijlocul unei perioade foarte provocatoare pentru industria siderurgică europeană. Acest lucru dovedeşte potenţialul combinatului“, a mai spus Bolton.

Liberty Steel, parte a grupului Gupta Family Group (GFG), controlat de familia Gupta, are o capacitatea de producţie la nivel mondial de 18 mil. tone de oţel, Sidex reprezentând 11% din capacitatea totală de producţie a companiei.

Managementul combinatului nu va fi schimbat odată cu proprietarul, cei de la Liberty declarându-se mulţumiţi de actuala conducere. Combinatul de la Galaţi este condus de Bogdan Grecu, un economist de 41 de ani care a fost numit director general la Galaţi în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO