Energie

Monsson, cel mai puternic dezvoltator de regenerabile: Nu avem capacitatea de a pregăti suficienţi oameni pentru noul val de investiţii

Monsson, cel mai puternic dezvoltator de regenerabile: Nu...

Autor: Roxana Petrescu

03.12.2021, 00:07 6845

Regenerabilele sunt pe radarul tuturor investitorilor în energie din România, dar nu au ajuns încă în sălile de curs unde se pregătesc viitorii specialişti din domeniu.

România intră în al doilea val de dezvoltare a energiei verzi fără un mediu academic pregătit pentru dezvoltarea specialiştilor în domeniu, chiar dacă acesta a fost sectorul care a atras cele mai importante investiţii în energie în ultimele trei decenii. Alături de legislaţia neclară şi de competiţia globală pentru securizarea echipamentelor necesare, lipsa forţei de muncă este o altă piedică majoră pentru proiectele eoliene sau solare.

„Nu avem încă mulţi spe­cialişti pe domeniul energiei verzi. În România avem do­uă reactoare nucleare şi 1.400 MW de energie nu­cle­ară, dar avem şi câteva uni­ver­sităţi care predau ener­gie nu­cleară. Pe de altă parte, avem de două ori mai multă ener­gie regenerabilă şi nu avem o universitate care să pre­dea energia verde, avem doar cursuri de specializare. Nu avem capacitatea să pre­gătim suficienţi oameni pen­tru noul val de investiţii“, a declarat Sebastian Enache, business development ma­nager în cadrul Monsson-PLC, în cadrul celei mai recente ediţii a conferinţei ZF Energie.

Grupul Monsson este cel mai mare dezvoltator local de proiecte eoliene şi solare, fiind în spatele unor investiţii fanion cum este cazul parcului CEZ, finalizat în 2012. În urma unei investiţii de 1 miliard de euro, CEZ a montat 240 de turbine eoliene în două localităţi dobrogene, Fântânele şi Cogealac, fiind până de curând cel mai mare parc eolian pe uscat la nivel european. În 2021, Monsson a vândut către grupul Electrica un protofoliu de proiecte eoliene şi solare de 207 MW, după ce la începutul anului a bătut palma cu italienii de la Enel Green Power, braţul de energie verde al grupului Enel, pentru un portofoliu de 1.000 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO