Energie

Moment istoric: Erdogan anunţă descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaz din istoria Turciei, de 320 mld. metri cubi. Turcia a descoperit şi va exploata zăcământul în valoare de ~100 mld. $ prin forţe proprii şi îşi va asigura necesarul pentru cel puţin 10 de ani

Moment istoric: Erdogan anunţă descoperirea în Marea...

Autor: Mihai Draghici, Ştefan Stan

22.08.2020, 00:02 3020

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat vineri descoperirea în Marea Neagră a celui mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, informează cotidianul Hurriyet. Noua descoperire a fost realizată de Turcia pe cont propriu, iar impactul acesteia în economie va fi cu atât mai mare în condiţiile în care exploatearea se va face tot de ministerul Energiei.     

"Astăzi, vreau să anunţ o informaţie de importanţă istorică. Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ din istoria ţării", a declarat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a subliniat că "realizările în domeniul energiei au o mare importanţă pentru stabilitatea şi independenţa ţării".

Ministerul Energiei şi resurselor naturale din Turcia a achiziţionat sonda Fatih la finalul anului 2017, după ce aceasta fusese vândută cu 210 mil. dolari către Chalfont Shipping în 2016. 

Potrivit calculelor ZF, valoarea zăcământului de gaze s-ar ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari. 

Potrivit preşedintelui Turciei, nava de explorare Fatih a descopeit un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaz în Marea Neagră. Zăcământul va începe să fie exploatat în anul 2023, a precizat Erdogan.

Turcia, dependentă puternic de resurse energetice externe, efectuează de mult timp explorări în Marea Neagră şi în Marea Mediterană pentru a depista rezerve de hidrocarburi. Zăcământul de gaze estimat la 320 de miliarde de metri cubi ar putea asigura necesităţile României timp de 30 de ani şi ale Turciei timp de aproape zece ani, dar Recep Erdogan afirmă că datele colectate indică posibilitatea de a exista zăcăminte suplimentare în aceeaşi zonă. Ideea a fost confimrată de ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez.

Recep Erdogan a făcut acest anunţ în contextul disputelor Turciei cu Grecia şi Republica Cipru privind activităţile de explorare din estul Mării Mediterane. În pofida tensiunilor, preşedintele Turciei a transmis că operaţiunile de explorare în Marea Mediterană vor fi accelerate.

În România, cel mai mare proiect energetic offshore local, perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, este explorat de Petrom alături de americanii de la ExxonMobil, iar până în prezent au fost investite 1,5 miliarde de dolari. Pentru a începe extracţia de gaze din Marea Neagră, petrolişii vor schimbarea legii off shore, despre care Ministrul Energiei spune că se poate face doar cu consen politic în Parlament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO