LIVE: ZF AGROPOWER - ​ÎNĂSPRIREA POLITICILOR MONETARE IMPACTEAZĂ BURSELE DE CEREALE: CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PREŢURILE? Cum răspund fermierii români în această situaţie? O discuţie cu Cezar Gheorghe, consultant comerţ cu cereale, Clubul Fermierilor Români.
Energie

Ministrul Energiei: Vrem ca până la finalui anului, Primăria Generală să preia administrarea ELCEN

,,Analizăm împreună cu juriştii, în special cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe Primăria Capitalei şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să gestioneze sub o formă directă ELCEN şi împreună cu RADET să preia uşor-uşor această activitate. Ne dorim ca această trecere care a început încă din anul 2002-2004, dar nu a fost dusă până la capă, să fie finalizată în acest mandat. Mai avem situaţii similare şi la Constanţa şi avem şi acolo astfel de discuţii. Am stabilit ca echipele mixte care lucrează la acest lucru pe un calendar foarte strâns, în maximum două săptămâni, să vedem dacă cele două planuri de reorganizare vor include acest lucru şi putem să reglăm acest lucru. Pentru bucureşteni trebuie să reprezinte un serviciu de furnizare a energiei termice în condiţii de calitate foarte bună şi fără întreruperi şi fără avarii majore care să fie pasate de la o instituţie la alta, iar pe de altă parte pătrarea unui preţ de furnizare trebuie să fie o mare prioritate", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Aceasta reprezintă o nouă încercare de fuziune, practic, între ELCEN, producătorul de energiei termică al Capitalei, şi RADET (Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice), companie care se ocupă de transportul şi distribuţia apei calde şi căldurii în Bucureşti. Încă din anul 2013, municipalitatea şi Guvernul au discutat realizarea acestei fuziuni, dar negocierile nu s-au concretizat.

,,La solicitarea municipalităţii, ELCEN va fi transferat sau va fi contopit prin fuziune cu regia municipalităţii (n.r. RADET). Deci, nu facem altceva decât să punem în aplicare un act de guvernare pe care ni le-am asumt. Este posibil, după avizele ministerelor implicate în această procedură, să se ajungă la formula unei Hotărâri de Guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare RADET-ului, deci municipalităţii, pentru administrare", a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Atât ELCEN, cât şi RADET se află în acest moment în procedură de insolvenţă din cauza datoriilor acumulate. Regia de Termoficare a Capitalei (RADET) trebuie să plătească ELCEN peste 3,6 miliarde lei pentru energia termică achiziţionată şi penalităţile acumulate. Totodată, motivând neplata acestor arierate, conducerea ELCEN a precizat că nu poate achita facturile către furnizorii de apă şi gaze şi a cerut intrarea în insolvenţă.

Prin fuziunea între ELCEN şi RADET, autorităţile îşi propun stingerea datoriilor Regiei de Termoficare către Electrocentrale Bucureşti şi revitalizarea serviciului de producţie, transport şi distribuţie a apei calde şi căldurii din Bucureşti.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.