Energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Ordonanţa de compensare a facturilor la energie nu are nevoie de norme de aplicare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Ordonanţa de...

Autor: Dorin Oancea

13.10.2021, 13:10 138

„Nu are nevoie de norme de aplicare”, a spus Popescu, explicând că textul legii ar trebui să prevadă clar existenţa unor norme de aplicare. „Nu ai ce norme să faci ca să pui discount de 21 de bani în factură sau 25%....Vorbim de un consum care este într-o grilă minimă şi o grilă maximă care este direct în factură şi în consumul furnizorului”. Popescu a explicat că doar procedura de decontare a facturilor va face obiecul unui ordin comun al ministerelor implicate.

Pentru compensarea creşterii preţurilor la energie la nivelul IMM, la minister se lucrează la un proiect de act normativ, care va fi discutat în Parlament şi care să poată fi aplicat de la 1 noiembrie, dacă între timp nu va fi investit un nou Guvern, care să poată da ordonanţe de urgenţă.

Orice formulă de compensare trebuie să ia în calcul şi ce se va întâmpla după încetarea perioadei de aplicare, mai spune Popescu. Reducerea TVA de la 19% la 5% poate fi o opţiune, dar la finalul perioadei taxa va creşte din nou. Orice variantă poate fi luată în calcul, dacă se dovedeşte viabilă”, a explicat ministrul, adăugând că este foarte greu ca o taxă redusă să fie majorată.

În context, Popescu a vorbit şi despre proiectul PSD de plafonare a preţurilor la energie, care a primit un aviz negativ de la Autoritatea Naţională de Reglemetare în Domeniul Energiei, pentru că forma iniţială a actului normativ era „complet inaplicabilă”. „Am văzut şi amendamentele, nici acestea nu sunt aplicabile”, a adăugat Popescu.

„Acoperirea perderilor furnizorilor prin această plafonare se face printr-o schemă de ajutor de stat. Orice schemă de ajutor de stat trebuie, indiferent că e bună sau e proastă, trebuie aprobată de Comisia Europeană. Nimeni din Ministerul de Finanţe, fără aprobarea Comisiei Europene, nu va putea da drumul la plăţi. Mai mult, nepunând nicio condiţie furnizorilor să cumpere energia electrică la cel mai mic preţ din piaţă, neurmărindu-i, lăsând la latitudinea arbitrarului cumpărarea energiei electrice, putem ajunge la sume foarte mari al preţului energiei electrice care se vor vedea în factura oamenilor... După şase luni schema nu va mai putea fi aplicată, iar preţul se va duce în afara plafonării. Noi am anunţat că suntem de principiu de acord cu o plafonare, dar am dori o plafonare urmărită foarte atent de autoritatea de reglementare, care poate să verifice achiziţiile de energie electrică, o plafonare la care să dăm oamenilor, în plus, şi această compensare de 21 de bani şi 25% din factură”, a spus Popescu.

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care prevede ompensarea racturilor la energia electrică ale populaţiei, cu 0,21 lei/kwh şi cu 25% a facturilor la gaze, cu consumuri între anumite limite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO