Energie

Ministrul Energiei: Urmărim cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de Rompetrol în raport cu statul român

Ministrul Energiei: Urmărim cu mare atenţie...

Autor: Roxana Petrescu

15.12.2015, 17:06 520

Victor Grigorescu, ministrul energiei, spune că “decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni din compania KMG International aparţine strict statului kazah. Din datele deţinute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acţionariat a societăţii Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmăreşte cu mare atenţie îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate de KMG Internaţional, în raport cu statul român.”

Reacţia vine după ce azi a apărut informaţia potrivit căreia compania petrolieră de stat KazMunayGas ar fi ajuns la un acord pentru cedarea pachetului de control din KMG International, fostul Rompetrol, într-o tranzacţie evaluată la 0,5-1 miliard de dolari.

Acum statul deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, companie care administrează rafi­nă­ria Petromidia din Năvodari, 48,1% fiind deţinut de KMG International, companie care ar urma să intre sub controlul chinezilor.

La începutul anului trecut a fost publicat în Monitorul Oficial documentul prin care grupul petrolier kazah ar urma să plătească 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pe care o avea de returnat, statul urmând să cedeze 26,69% din pachetul de 44,69% pe care îl controlează acum la Rompetrol Rafinare. Statul român a ajuns însă să deţină această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari (516 milioane de euro) pe care o avea de recuperat de la Rompetrol.

Licitaţia pentru vânzarea pachteului de 26,69% din acţiunile statului la Rompetrol Rafinare ar fi urmat să aibă loc la jumătatea anului viitor.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO