Energie

Ministrul Energiei: Sectorul energetic poate genera cu siguranţă creştere economică pentru România. Pentru bună guvernare avem nevoie de integritate, mai puţină risipă (cheltuieli judicioase) şi o strategie pe termen mediu şi lung

Ministrul Energiei: Sectorul energetic poate genera cu...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2016, 10:47 842

România are un ciclu nuclear complet şi vrem să îl păstrăm, şi aş vrea să fi văzut măsuri luate din timp, investiţii planificate, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

E avantajul nostru competitiv şi trebuie păstrat. Negocierile pentru reactoarele 3 şi 4 continuă, sunt de durată, având în vedere şi dimensiunea investiţiei. "E singura şansă de a păstra o generaţie de specialişti pe un domeniu special, manageri, tehnicieni, specialişti, de a nu-i exporta. Aş vrea să aibă motive să se intoarcă în România"

Aş dori să văd companii din România care produc elemente de reţele inteligente. Avem un sector IT puternic şi l-aş vrea implicat în sector.

Strategia ar trebuie să aleagă dintre proiectele făcute, inclusiv Tarniţa, şi să vadă cum ar trebui să se dezvolte aceste sector. Să avem claritate. Nu putem avea o strategie care să-şi asume tot.

Avem un sector energetic cu companii cu o structură de acţionariat diversă. Sectorul energetic poate genera cu siguranţă creştere economică şi poate să ajute România în perioada următoare. Pentru bună guvernare avem nevoie de integritate, mai puţină risipă (cheltuieli judicioase), strategie pe termen mediu şi lung. La sfârşitul săptămânii trecute am enunţat o serie de principii care stau la baza acestui demers orizontal, care să pună aceste companii pe un drum corect care să ajute eforturile lor către o structurare corectă a acţiunilor lor în perioada următoare.
 
Avem în sectorul energetic câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le adresăm.  Avem un sector minier care suferă din cauza managementului defectuos şi lipsei de integritate şi suferă de un proces de restructurare. Cred că vom avea în continuare un rol important pentru cărbunele românesc.
 
Pe termen mediu avem nevoie de un sector minier care să fie solid şi aşezat pe baze corecte din punct de vedere managerial. Avem astăzi un sector gazifer şi un sector petrolier marcat de un preţ al barilului foarte jos şi de o scădere de consum. Pe de altă parte observăm că sunt companii care câştigă astăzi cotă de piaţă. Există planificarea din timp, gândirea pe termen mediu şi lung şi un plan pe termen lung poate ajuta companiile să crească. Istoria ne-a arătat că trecem în acest sector prin anumite ciclicităţi.
 
Dacă la condiţiile complicate de piaţă se adaugă abordară de management care nu sunt cele mai fericite, trebuie să ne uităm cu atenţie la ce se întâmplă în zona asta. Hidroelectirca are astăzi tot ce are nevoie pentru a se poziţiona ca o mare companie în sector, are un potenţial investiţional extrem de serios, iar listarea la bursă cred că este o mişcare potrivită. Nu este un lucru simplu şi nici ceva care se va întâmpla peste noapte, dar cred că îşi va găsi locul printre companiile mari româneşti prezente şi pe bursele internaţionale. Despre strategia energetică, avem nevoie de claritate cu privire la proiectele pe care vrem să le dezvoltăm în anii care vin.
 
A venit vremea să ne întrebăm foarte serios ce este viabil în ce am gândit în aceste zile. Trebuie să depunem eforturi în mod concret ca aceste proiecte să se materializeze. Acesta este rolul strategiei în energie. Piaţa cu siguranţă poate genera alte proiecte. Cred că trebuie să ne gândim că strategia trebuie să arate unde vrem să ne îndreptăm. Această transformare implică costuri şi investiţii pe termen lung. România trebuie să-şi stabilească o poziţie la nivel de poltiici publice. Tehnologia este de asemenea un lucru pe care îl consider extrem de important. Trebuie să ne aplecăm asupra dezvoltărilor tehnologice cu mai multă seriozitate. În cadrul ultimului grup bilateral pentru energie din SUA am discutat concret despre ceea ce putem face în materia aducerii tehnologiilor de ultimă generaţie în România.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO