Energie

Ministrul Energiei: Abia aştept ca legea care îngheaţă listările de stat să fie abrogată. Este o lege populistă şi care nu are nicio legătură cu economia de piaţă

ZF POWER SUMMIT '21

Ministrul Energiei: Abia aştept ca legea care...

Autor: Liviu Popescu, Cristina Bellu

23.02.2021, 12:01 553

​“Susţin listarea la Bursă a Hidroelectrica. Abia aştep ca legea care îngheaţă listările să fie abrogată. După părerea mea este o lege populistă care nu are de-a face cu economia de piaţă”, spune Virgil Popescu, Ministrul Energiei, la ZF Power Summit 2021.

În vara anului 2020 PSD a iniţiat o lege care îngheaţă pentru o perioadă de doi ani orice vânzare la bursă a companiilor de stat în scopul “protejării intereselor naţionale”.

În toamnă legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis, pentru ca în februarie 2021 actualul Guvern să aprobe actul normativ care abrogă această lege. Următorul pas este trimiterea legii către Parlament.

“Bursele, şi în special în zona de energie şi regenerabile, au crescut. Nu vorbim că am vinde vreo acţiune pe nimic. Hidroelectrica are nevoie de capitalizare, vorbim de energie, de proiecte de regenerabile şi este nevoie de finanţare pentru ele”, spune Ministrul.

De exemplu indicele principal BET a recuperat integral şocul COVID-19 iar la jumătatea lunii februarie era pregătit de un asalt spre maximul istoric. În prezent însă, pe fondul marcărilor de profit, indicele a înregistrat o corecţie dar rămâne cu un plus de 4,6% de la începutul anului 2021.

“Nu poţi doar din fonduri de modernizare sau din planuri naţionale să faci modernizare. Trebuie să ai şi alte resurse de finanţare. Iar acest lucru se poate face prin vânzarea unei mici participaţii. Vizunea mea este ca în domeniul energiei, statul trebuie să-şi păstreze controlul strategic în companiile pe care le deţine”.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, dar şi cea mai aşteptată listare la bursa de la Bucureşti, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 1,45 miliarde de lei, în creştere cu 4,8% faţă de anul precedent, dar cu venituri în scădere cu 8,7% la 3,9 mld. lei.

Fondul Proprietatea evaluează deţinerea de 20% la Hidroelectrica la aproximativ 5,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că întreaga companie de stat este evaluată la 26 miliarde de lei. Spre comparaţie la septembrie 2020 evaluarea acesteia era de 23,5 mld. lei

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO