Energie

Miliarde pierdute: Cand altii au infruntat criza cu turbine, aici vantul a batut degeaba. De ce?

Miliarde pierdute: Cand altii au infruntat criza cu turbine, aici vantul a batut degeaba. De ce?

FOTO: Shutterstock

19.04.2010, 16:34 41

Investitiile in parcurile eoliene au ajuns anul trecut la 13miliarde de euro la nivel european, fiind instalate proiecte acaror capacitate cumulata este echivalenta cu cea a 15 reactoarenucleare ale centralei de la Cernavoda. In plina criza au fost pusiin functiune cu 23% mai multi MW fata de 2008, o tara cu dimensiuniusor mai mari decat cele ale Romaniei putand fi alimentata exlcusivdin energia produsa din aceste noi investitii. Pe plan local insastatisticile arata ca doar 3 MW au fost pusi in functiune, adica oturbina si un pic, Romania pierzand si aceasta sansa de a lupta curecesiunea. Care sunt problemele?

"Nesiguranta cu privire la posibilitatea de racordare integralaa proiectelor de parcuri eoliene la retelele de electricitate deinteres public si la costurile aferente racordarii este una dintrecele mai mari probleme in calea dezvoltarii proiectelor eoliene", spune Cristina Filip, partener incadrul casei de avocatura Peli Filip. Puterea maxima instalata esteunul dintre coordonatele esentiale pe baza carora un proiect eolianeste dezvoltat, evaluat si finantat in vederea operarii.

"Niciun dezvoltator nu isi poate permite sa investeasca resurseimportante si timp si nici nu poate sa atraga finantare daca existariscul probabil ca o mare parte din capacitatea in care a investitsa nu se concretizeze si sa nu poata fi valorificata", explicaFilip.

Avocatul spune ca in legislatia pentru stabilirea sistemului depromovare a producerii energiei din surse regenerabile sestipuleaza ca racordarea se efectueaza cu respectarea principiuluisuportarii in mod egal a costurilor de racordare intre producatorisi operatorii de retea, insa acest principiu nu se aplica inrealitate, titularul de proiect fiind solicitat sa suporte intregulcost

"In momentul de fata operatorii de distributie si operatorulnational de sistem au aprobat cereri de racordare pentru ocapacitate energetica mai mare decat posibilitatile sistemuluienergetic national de a prelua, mergandu-se pe principiul ca primulintrat in retea va fi primul servit", spune Mihai Mares, partenersi coordonator al casei de avocatura Garrigues Romania.

Lupta impotriva avizelor

"Instabilitatea legislativa in ceea ce priveste sistemul depromovare a producerii de energie electrica din surse regenerabileeste o alta problema majora", spune Filip. In prezent legislatiacare prevede sprijinirea investitiilor in domeniul energieiregenerabile nu este aplicabila.

"Incertitudinea juridica a facilitatilor acordate producatorilorreprezinta un obstacol important cu care se confrunta investitorii.De exemplu, nu se cunoaste numarul de certificate verzi ce vor fialocate producatorilor intrucat inca asteptam avizul CE privindsistemul certificatelor verzi implementat de Legea 220/2008 (legeaprin care se sustin investitiile in sectorul regenerabil si careinca nu este aplicabila - n. red.)", spune Ramona Volciuc Ionescu,senior associate in cadrul casei de avocatura DLA Piper.

Alaturi de instabilitatea legislativa mai actioneaza un factorreprezentat de viteza foarte redusa de actiune din parteaautoritatilor.

"Dezvoltatorii de proiecte eoliene din Romania care si-au alesca zona proiecte pe raza judetului Constanta se confrunta cuintarzieri mari in derularea acestora intrucat sunt nevoiti saastepte mai mult de sase luni, uneori depasindu-se si aceastaperioada, avizarea si aprobarea unui plan urbanistic zonal intocmitpentru proiectul respectiv", spune Mihai Mares, partener sicoordonator al casei de avocatura Garrigues Romania.

Cu toate acestea, unii specialisti sunt de parere ca cel putinin ceea ce priveste relatia cu autoritatile lucrurile incep saintre pe un fagas bun.

"Vorbim despre un numar foarte ridicat de autorizatii, iarprocesul obtinerii acestora este destul de indelungat, insa aminceput sa observam in practica o imbunatatire semnificativa ainteractiunii cu autoritatile locale probabil datorita faptului caproiectele eoliene nu mai sunt noutati", spune Volciuc Ionescu.

Al cui este pamantul?

O alta problema stufoasa cu care se confrunta investitorii inproiectele eoliene este cea a terenului. Majoritatea proiecteloreoliene anuntate pe plan local vizeaza regiunea Dobrogei, astfel cain afara problemelor legate de retea sau cele de avizare maiintervine si problema pamanturilor.

"Investitorul intalneste, pe langa presiunea competitiva a altorproiecte de acelasi fel concentrate intr-o arie restransa, si ointreaga paleta de deficiente care caracterizeaza detinerea siexploatarea fondului funciar in Romania. Pentru a sporidificultatea, cadrul legal aplicabil anumitor drepturi asupraterenurilor vecine parcurilor eoliene - pentru a permite accesul,pasajul, interventia, lucrarile, survolul - este neclar, incompletsi impune conditii si formalitati care din punct de vedere practicsunt extrem de dificil de indeplinit sau care sunt nefezabileeconomic", explica Filip.

Fara bani si fara sprijin

Avocata Peli Filip spune ca dezvoltarea unor proiecte a fostblocata sau incetinita in ultima vreme din cauza dificultatilor deobtinere a finantarii necesare. Cristina Filip explica faptul ca demulte ori entitatile care dezvolta din fazele initiale proiecteleau resurse financiare limitate, care au nevoie de finantare sau aunevoie sa fie preluate de investitori mai puternici pentru aasigura finalizarea sau avansarea proiectelor. Atat bancile, cat sipotentialii investitori au fost reticenti in a investi in ultimiidoi ani, astfel ca multe proiecte au fost amanate, suspendate sauchiar anulate. Criza a dus la accentuarea acesei reticente.

"Categoric, actuala criza globala aduce probleme suplimentarepentru finalizarea unor asemenea proiecte. In afara de riscuriledatorate exclusiv mediului romanesc care afecteaza bancabilitateaproiectelor, lipsa de lichiditati a marilor banci active insectorul eolian a condus la anularea mai multor proiecte", a maiprecizat DLA Piper.

Mihai Mares spune ca sunt anumite solutii care ar putea pareaatractive pentru segmentul bancar. El a explicat faptul ca in altetari sunt des intalnite contractele de achizitie de energie petermen lung, ceea ce ii da bancii siguranta veniturilor viitoare sideci ii creste apetitul de creditare. In Romania insa astfel depractici sunt rar intalnite.

"Se mai adauga si dificultati la nivel local. Proiectele eolienear necesita, pentru o implementare eficienta, sprijin de laautoritatile locale. Cu toate acestea, din pacate, autoritatile nupercep neaparat aceste proiecte ca pe o oportunitate de dezvoltarelocala si regionala, iar sprijinul pe care il acorda esteconditionat, mult mai limitat decat ar putea fi sau, uneori,ineficient", spune Filip.

Fara experienta

Dincolo de toti acesti factori externi, specialistii spun canici dezvoltatorii nu sunt foarte bine documentati cand pornesc inastfel de initiative.

"Foarte multi din dezvoltatorii locali se confrunta cu aceastaproblema, plecand de la premisa ca este suficienta construireaturbinelor eoliene si racordarea lor la reteaua electrica dinapropierea parcului eolian. Nu isi pun problema ca au nevoie de oreintarire a drumurilor de exploatare pentru a transporta lasit-urile respective turbinele eoliene sau ca e nevoie sa seconstruiasca din drumul de exploatare o cale de acces", mai spuneMares. Reprezentantul Garrigues nu limiteaza insa aceasta lipsa deexperienta numai la nivelul dezvoltatorilor.

"Bancile din Romania, desi interesate sa acorde credite in acestdomeniu, unul dintre putinele in care se mai investeste pe timp decriza economica, se confrunta cu lipsa de experienta in acestdomeniu si cu legislatia greu de inteles de multe ori", a mai spusMares.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO