Energie

Mesaj dur de la unul dintre greii din energie. Şeful Enel: Măsurile luate de România sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor. Avem un buget de 2 mld. euro pe care îl revizuim în scădere dacă lucrurile nu se schimbă

Mesaj dur de la unul dintre greii din energie. Şeful...

Autor: Roxana Petrescu

28.11.2021, 16:45 25424

Francesco Starace, CEO-ul grupului italian Enel, unul dintre cei mai puternici investitori în domeniul energetic din România, avertizează că bugetul grupului pentru dezvoltarea pe plan local, de circa 2 miliarde de euro, se va diminua dacă măsurile luate de guvern pentru combatarea scumpirii utilităţilor vor rămâne în vigoare.

“Sunt mai multe moduri în care se poate rezolva această criză, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piaţă. Credem că măsurile pe care le-au impus autorităţile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale şi trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa”, a precizat Starace.

Enel are pe plan local un portofoliu de 3 milioane de clienţi, deţine distribuţiile de energie din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud şi are unul dintre cele mai extinse portofolii de producţie de energie verde din România, de 534 MW.

“România era o ţară atractivă şi am prevăzut să investim mai mult de 2 miliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă şi reţelele. Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, aşa că vom fi nevoiţi să revizuim în scădere investiţiile în România.”

Starace a mai precizat că Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a preţului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcţionarea pieţelor în Europa. 

“Cred ca e o greşeală (măsurile luate de România), vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală şi vom încerca să vedem dacă guvernul este deschis să găsească şi alte căi de a rezolva această situaţie, fără a afecta direct regulile de bază de funcţionare a pieţelor. Vom face acest lucru cu toată atenţia şi înţelegerea posibilă, dar cu siguranţă măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România.”

Guvernul a anunţat un pachet de măsuri rin care intenţionează să compenseze o parte din facturile la energie şi gaze, dar deocamdată nu există norme de aplicare pentru această intenţie.

“În ceea ce priveşte preţurile la gaze, nu cred că acesta va scădea prea repede şi, odată ce acest lucru se va întâmpla, nu trebuie să uităm, pentru că se va întâmpla din nou şi din nou. Dependenţa de combustibilii fosili, în special de gaz, în anumite părţi ale lumii unde consumul de energie este la fel de mare ca în Europa nu este o idee bună, iar guvernele ar trebui să încerce să limiteze dependenţa de gaz”, a mai precizat Starace.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO