Energie

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: În T1/2021 vom face primele extracţii de gaz din Marea Neagră

ZF Power Summit 2020

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: În T1/2021 vom...

Autor: Cristina Bellu

18.02.2020, 11:08 406

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, a afirmat în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2020 că primele extracţii de gaz din perimetrul Midia al Mării Negre s-ar putea realiza în primul trimestru al anului viitor.

“Investiţia totală în proiect este de 400 mil. dolari. Până acum am cheltuit 200 mil. de dolari pentru exploatare şi încă 200 mil. dolari pentru a extrage primele molecule de gaz. Sperăm să recuperăm întârzierile. Probabil că în T1/2021 vom vedea primele extracţii”, a spus Mark Beacom.

Alte declaraţii:

Black Sea Oil & Gas a luat o decizie de a face investiţii în februarie 2019. Din păcate legislaţia adoptata in 2018 a fost ostilă, ma refer la OUG/114. Am ales sa investim acum un an şi am mers mai departe cu proiectul. Construim o platformă pe şantier şi am comandat echipamente pentru conectarea platformei. Suntem la 15% din lucrari faţă de 25% cât ar fi trebuit să fim. Estimăm că până anul viitor proiectul va fi finalizat.

În trecut erau două proiecte derulate în acelaşi timp. Proiectul Neptun- am hotărât să mergem mai departe cu unul şi pe celelat să îl oprim, să vedem ce se întâmplă cu impozitarea. De şase ani ne ocupăm de acest proiect – am făcut un acord cu Transgaz, cu GSP, aveam toate elementele pentru a investi în proiect.

A apărut o situaţie mai nefericită în legătură cu legea offshore şi OUG/114.

Avem un proiect nou pentru România cu GSP contractor principal. La Agigea construim un şantier naval. Tehnic nu este un proiect foarte greu. Am avut la dispoziţie infrastructură care nu a fost folosită de multă vreme.

Legia Offshore- principalele obstacole: taxarea suplimentară. În trecut s-a considerat că România nu primeşte o parte corectă din ceea ce se câştigă. S-a spus că infrastructura a fost construită cu multă vreme în urmă şi acum companiile înregistrează un profit. Legea offshore s-a discutat doi ani pentru a se face clară poziţia Guvernului şi a companiilor. Regimul fiscal s-a stabilit că trebuie să rămână la fel. Apoi dintr-o dată totul s-a schimbat. Taxarea în sine este o măsură contrară asigurărilor investitorilor care au venit aici şi au investit foarte mulţi bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO