Energie

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil and Gas: Toată lumea vorbeşte despre gaz ca fiind un combustibil de tranziţie benefic. Ceea ce nu este clar şi este greu de măsurat este cât de lungă va fi această tranziţie?

ZF Power Summit 2021

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil and Gas: Toată lumea...

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.02.2021, 17:23 109

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil and Gas (BSOG), consider că principala întrebare privind tranziţia energetică a României este „cât va dura această tranziţie?”.

„Toată lumea vorbeşte despre gaz ca fiind un combustibil de tranziţie benefic. Ceea ce nu este clar şi este greu de măsurat este cât de lungă va fi această tranziţie?”, a spus Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

El a adăugat că primele molecule de gaz din Marea Neagră vor „ieşi la suprafaţă” în luna noiembrie.

 

Alte declaraţii:

Ceea ce este cu adevărat important este infrastructura. Construim o mulţime de infrastructuri foarte importante, o infrastructură foarte valoroasă în largul ţărmului, sub linia de coastă, până la uscat, la o staţie de tratare a gazelor. Este o infrastructură imensă. Are avantaje imense pentru producţia de energie verde fără emisii. Şi voi menţiona doar cinci proiecte la care ne uităm pentru proiecte verzi.

Avem două proiecte care credem că sunt foarte interesante. Primul - am cumpărat o mulţime de terenuri pentru a ne asigura că putem avea un tarseu de conducte pe uscat şi teren pentru uzina noastră de tratare a gazelor. Şi am cumpărat terenuri pentru a ne asigura că suntem proprii noştri vecini.

Dacă putem folosi energia solară, ne putem conecta direct la instalaţia noastră de tratare a gazelor fără a ne face griji cu privire la tendinţe, reţele electrice,  distribuţie sau orice alte lucruri.

Putem folosi acea energie solară pentru a alimenta reţeaua. Adică, acesta este un proiect cu care încercăm să mergem mai departe. Terenul la care ne uităm este destul de interesant. Avem o platformă offshore. Şi ea trebuie să-şi genereze propria putere. Şi folosim, din nou, combustibili fosili pentru a furniza energia. Deci, ne uităm la un proiect în care cantitatea de putere este de fapt destul de nominală. Şi am putea pune o moară de vânt pe platforma respectivă şi putem folosi vântul pentru a furniza energie platformei. Când vântul e prea puternic putem stoca energia şi o putem transforma în hidrogen.

Şi când vântul nu este la fel de robust şi nu este suficient pentru platformă, am putea transforma hidrogenul depozitat îmtr-o o celulă de combustibil şi apoi vom genera electricitate. Asta este explicaţa la scară mică a ceea ce încercăm să reproducem la nivel global în aproximativ 10 - 15 ani. Folosind hidrogen verde pentru a echilibra energia regenerabilă. Considerăm că acesta este un proiect bun, deoarece avem zero emisii pe platformă. Există şi alte ţări care sunt destul de proactive cu hidrogenul - Germania, Marea Britanie, Norvegia, Australia

Vorbesc despre încercarea de a face aceste mici proiecte de hidrogen verde. România ar trebui să conducă acest trend şi cred că avem aici un proiect care i-ar putea da un start. Şi este posibil pentru că avem infrastructura.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO