Energie

Marea Neagră îşi cere tributul. Americanii de la Exxon termină cu pierderi de 321 milioane de lei

Marea Neagră îşi cere tributul. Americanii de la Exxon...

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2016, 00:07 3024

Americanii de la ExxonMobil, cei care din 2008 au semnat cu Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, un parteneriat pentru a explora zona de mare adâncime a perimetrului Neptun din Marea Neagră, au terminat anul trecut cu pierderi de circa 321 de milioane de lei (72 mil. euro), suma oglindind de fapt investiţiile făcute în lucrările de explorare şi producţie.

Abia spre finalul acestui deceniu americanii şi Petrom ar putea scoate primele câşti­guri din Marea Nea­gră, indentificarea rezer­velor de hidrocarburi fiind prin­tre cele mai in­ten­­­sive acti­vi­tăţi din punc­­tul de ve­dere al cos­tu­­rilor, riscu­rile asociate fiind de ase­me­­nea la cote extrem de ridi­­cate. Potri­vit informa­ţi­ilor dis­po­­nibile, doar una din zece sonde forate are suc­­ces, gradul de recu­pe­ra­re în cazul unui zăcă­mânt de gaze este de circa 70%, iar pentru petrol procentul este de circa 35-40%.

Americanii au început să răscolească adâncurile Mării Negre alături de Petrom în 2008 şi de atunci au pompat 1,5 miliarde de dolari împreună fără a scoate vreun ban. Mirajul Mării Negre nu i-a atras doar pe americani. Ruşii de la Lukoil au la rândul lor un program ambiţios de explorare în Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO