Energie

Lovitură pentru Marea Britanie: Japonezii de la Hitachi renunţă la proiectul de energie nucleară de 26 miliarde dolari

Lovitură pentru Marea Britanie: Japonezii de la Hitachi...

Autor: Alex Ciutacu

16.09.2020, 13:51 1319

Japonezii de la Hitachi au renunţat la proiectul de 26 miliarde dolari prin care voiau să construiască o centrală nucleară în Marea Britanie, potrivit Bloomberg.

Compania japoneză a anunţat miercuri că a decis să se retragă din proiectul Wylfa, dezvoltat în Ţara Galilor, şi a dat vina pe înrăutăţirea condiţiior de investiţii din cauza crizei de Covid-19.

Lucrările la proiect au fost suspendate încă din ianuarie 2019, când japonezii de la Hitachi nu au reuşit să ajungă la un acord de finanţare cu guvernul britanic.

Decizia reprezintă o lovitură atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru sectorul energiei nucleare, care este prezentată drept o sursă de energie care nu lasă în urmă emisii de carbon, într-un moment în care schimbările climatice împing această tranziţie.

Marea Britanie este una dintre puţinele ţări dezvoltate care construieşte încă reactoare nucleare. Guvernul foloseşte aceste proiecte pentru a atrage investiţi de ordinul miliardelor de dolari pentru generare de energie fără emisii de carbon, dar şi pentru a crea mii de locuri de muncă.

Cu toate acestea, finanţarea unor astfel de proiecte devine din ce în ce mai costisitoare în faţa unor variante precum gaz sau energie regenerabilă.

Pachetul de finanţare oferit de guvern japonezilor de la Hitachi în 2019 nu a fost suficient pentru a atrage şi alţi investitori privaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO