Energie

La trei ani după ce a ales un investitor, Guvernul încă mai semnează memorandumuri cu chinezii pentru o centrală la Rovinari

La trei ani după ce a ales un investitor, Guvernul...

Autor: Roxana Petrescu

02.09.2015, 18:57 422

Încă un episod a fost scris în saga centralei de circa 850 de milioane de euro de la Rovinari pe care statul vrea s-o construiască în parteneriat cu chinezii de la China Huadian Engineering, de această dată fiind vorba despre semnarea unui memorandum în vederea constituirii companiei de proiect.

Dacă la finalului anului 2009, Complexul Energetic Rovinari, societate care atunci funcţiona de sine stătătoare, anunţa că vrea să investească într-un grup nou, în primvara anului 2012, compania i-a selectat pe chinezii de la China Huadian Engineering pentru realizarea acestui proiect. La momentul respectiv, proiectul avea o valoare de 800 de milioane de euro şi o capacitate de 500 MW. Un an mai târziu, centrala ajunsese să coste un miliard de euro. Lucrările trebuia demarate spre finalul anului 2013, iar termenul de finalizare era începutul anului 2017.

Azi însă guvernul a anunţat că proiectul va avea o valoare de 850 de milioane de euro şi o capacitate de 600 MW şi că a mandatat Ministerul Energiei, în calitate de acţionar al Complexului Energetic Oltenia, structură în care a fost inclus CE Rovinari, să voteze înfiinţarea companiei de proiect pentru realizarea centralei. "Proiectul, de tip «Green/Brown Field», va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering, cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin studiul de fezabilitate, este de 847 de milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CE Oltenia, va aduce avantaje substanţiale pentru CE Oltenia şi pentru economia românească, în general", se arată într-un comunicat al Guvernului.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO