Energie

KMG International, profit de 11,4 mil.dolari la nouă luni după pierderi în aceeaşi perioada din 2014

KMG International, profit de 11,4 mil.dolari la nouă...

Autor: Alina Oprea

21.10.2015, 10:29 231

De asemenea, grupul, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un rezultat operaţional (EBITDA) de 136,1 milioane dolari, în creştere cu 11% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2014, se arată într-un comunicat al KMG International. În perioada iulie - septembrie, profitul operaţional s-a ridicat la 54,1 milioane dolari.

"Performanţele operaţionale şi financiare atinse de grup în perioada 2014 - 2015 sunt recorduri istorice şi au la baza măsurile adoptate pentru consolidarea şi optimizarea activităţilor de baza - rafinare, retail şi trading în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, fiind susţinute şi de sprijinul de circa 1,6 miliarde dolari acordat de unicul acţionar din 2007 până în prezent. În contextul în care sectorul de rafinare a fost puternic afectat de criza financiară, strategia noastră pe termen lung a vizat extinderea şi modernizarea rafinăriei Petromidia Năvodari, dezvoltarea segmentului de retail în România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi a celui de trading în Turcia, Franţa, Spania sau Singapore", a declarat directorul general al KMG International, Zhanat Tussupbekov.

Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

Cantitatea de materie prima procesată de cele trei unităţi de producţie ale KMG Internaţional (rafinăria Petromidia Năvodari, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie) în perioada ianuarie - septembrie a fost de 4,5 milioane tone, în creştere cu 11%.

În acelaşi timp, vânzările de produse finite (trading, exporturi) realizate de entităţile grupului către staţiile Rompetrol şi partenerii comerciali din regiunea Marii Negre şi a Marii Mediterane s-au majorat cu 6%, până la un nivel de 5,6 milioane tone. Peste 36% din această cantitate a fost livrată prin subsidiarele din România, Georgia, Moldova, Bulgaria, iar restul prin casa de trading - KMG Trading Elveţia şi Dyneff Franţa - Spania.

Exporturile Rompetrol Rafinare pe plan regional s-au apreciat în primele nouă luni ale anului cu circa 28% (peste 350.000 de tone). Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane tone de materie prima/an, Petromidia Năvodari este principalul activ al companiei Rompetrol Rafinare şi al KMG Internaţional, fiind cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne unităţi de profil din zona Marii Negre.

Rompetrol Rafinare a oprit, pentru perioada 11 octombrie - 20 noiembrie, activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie în vederea desfăşurării reviziei generale programate, ce are loc o dată la cinci ani. Nivelul total al lucrărilor şi investiţiilor care vor fi realizate în această perioadă este estimat la 77,5 milioane dolari.

Pe plan intern, vânzările de produse finite ale Grupului prin subsidiarele Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream şi Rompetrol Gas au atins în primele nouă luni un volum de circa 1,76 milioane tone, în creştere cu 3% faţă de indicele obţinut în perioada similară din 2014.

Reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol în România este formată din peste 740 de puncte de alimentare (staţii Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 şi 20 mc), 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii, trei staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău, dar şi opt depozite (Arad, Craiova, Mogoşoaia, Şimleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zărneşti, Oneşti şi unul în incinta rafinăriei Petromidia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO