Energie

KMG International ar putea investi 2 miliarde de dolari pentru dublarea capacităţii de procesare de la Petromidia

KMG International ar putea investi 2 miliarde de dolari...

Autor: Bogdan Angheluţă

05.09.2019, 17:47 1220

KazMunayGas International, care deţine grupul Rompetrol, ar putea investi până la 2 miliarde de dolari pentru a dubla capacitatea totală de prelucrare a rafinariei Petromidia, care anul trecut s-a ridicat la 5,92 milioane tone de materii prime.

Alexei Golovin, chief legal and corporate affairs la KMG International, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea Petromidia, că s-a analizat posibilitatea de a creşte capacitatea de procesare până la aproximativ 10 milioane de tone pe an, iar costurile s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de dolari. Golovin nu a dat termen exact legat de inceperea efectivă a lucrarilor sau durata lor.

Rafinaria Petromidia a fost deschisă în 1979, iar în anul 2007 a intrat în componenţa grupului kazah KMG. În perioada 1979-2018, Petromidia a procesat un volum total de 122,8 milioane tone de materii prime.

Rompetrol Rafinare anunţa la începutul lunii august că a finalizat o investiţie de circa 3 milioane dolari pentru modernizarea unor instalaţii la rafinăria Petromidia Năvodari, în vederea optimizării producţiei de carburanţi.

Iniţial, pentru 2019, la nivelul Rompetrol Rafinare fusese aprobat un buget de investitii de 63 de milioane dolari, din care peste 50 de milioane dolari urmau să fie folosiţi pentru lucrări de imbunătăţire, mentenanţă şi conformare la principalele instalaţii din Petromidia.

Rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalaţii de Amestec în Linie pentru carburanţi (benzină, motorină), care au fost construite şi introduse în fluxul tehnologic în 2003, respectiv în 2006. Rolul principal al acestor unităţi este acela de utilizare a reţetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la staţiile de carburanţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO