Energie

Kazahii şi chinezii care controlează Rompetrol au venit în România să anunţe ce investiţii vor să facă, dar premierul Tudose le-a reamintit că mai întâi trebuie să-şi plătească datoria istorică

Azamat Anghulov, senior vice president al KMG International: Calendarul va fi stabilit, ar trebui să finalizăm până pe 31 decembrie, însă suntem deschişi să-l prelungim dacă statul român are nevoie.

Azamat Anghulov, senior vice president al KMG International: Calendarul va fi stabilit, ar trebui să finalizăm până pe 31 decembrie, însă suntem deschişi să-l prelungim dacă statul român are nevoie.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

13.11.2017, 00:06 558

♦Rompetrol poartă în spate o datorie de 600 mil. dolari către statul român de pe vremea lui Dinu Patriciu, care a deţinut Rompetrol dar care acum este mort ♦Kazahii au vândut jumătate din Rompetrol unui gigant chinez, care are planuri mari pentru România atât în rafinare cât şi în petrochimie.

Premierul Mihai Tudose spune că Rompetrol trebuie să achite datoria istorică pe care o are faţă de statul român, pentru ca memorandumul care s-a semnat în 2013 între companie şi stat să poa­tă merge mai departe. Pe de altă parte, Kaz­MunayGas (KMG Interna­tio­nal), compania pe­trolieră naţională din Kazahstan, spu­ne că toate obli­ga­ţiile companiei ka­zahe au fost înde­pli­nite şi că a intrat în linie dreaptă în procesul de apli­care a memorandumului pe care l-a semnat cu statul român.

Declaraţiile vin după ce, joia trecută, re­prezentanţii KMG International, mi­nis­trul Finanţelor Ionuţ Mişa, ministrul Ener­giei Toma Petcu şi premierul Mihai Tudose s-au întâlnit la guvern pentru a relua discuţiile cu privire la memorandum.

„Guvernul României a comunicat KazMunayGaz că pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memo­ran­dumului încheiat în urmă 4 ani, trebuie să fie îndepli­nite două condiţii: achi­tarea datoriei istorice a com­paniei faţă de sta­tul român şi solu­ţio­narea cauzei de că­tre justiţie“, se arată într-un co­mu­nicat al Ministe­ru­lui Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO