Energie

Ion Lungu, Preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România: România are nevoie de investiţii în unităţi de producţie care să asigure furnizarea măcar în perioada de tranziţie spre energia verde. Cred că cea mai bună variantă ar fi un mixt de gaze plus regenerabile

Videoconferinţa ZF Economia verde 2021

Ion Lungu, Preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de...

Autor: Roxana Rosu

05.10.2021, 11:53 168

România are nevoie de investiţii în unităţi de producţie care să asigure furnizarea măcar în perioada de tranziţie spre energia verde, iar eu cred că cea mai bună variantă ar fi un mixt de gaze plus regenerabile, a declarat Ion Lungu, Preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România la Videoconferinţa ZF Economia verde 2021.

România a fost mereu la masa discuţiilor atunci când s-au decis politicile europene. Am fost informaţi şi e păcat că nu am reuşit să ne pregătim pentru schimbări din timp. La nivelul UE nu a existat o analiză a costurilor operaţiunilor de reducere a emisiilor de carbon şi unele măsuri cred eu că au fost intensificate fără p pregătire foarte bună. Ţinta iniţială a fost de 40%, adoptată de CE anterioară, apoi ea a fost crescută la 55%, mult mai ambiţioasă. Asta înseamnă costuri mai mari. Această ţintă pune presiune foarte mare pe ţările membre”.

Ce a mai declarat Ion Lungu:

A existat în urmă cu 10 ani o mare efervescenţă pe zona de eoliene, apoi fotovoltaice. Eram în fruntea Europei. Dar introducerea de energie regenerabilă creează aspecte tehnice. Acest tip e energie ese impredictibilă şi presupune o schimbare de paradigmă, măsuri peciale de stocare a energiei.

Romînia şi-a asumat să renunţe la priducţia de cărbune până în 2032, dar trebuie să vedem cum ce o înlocuim pt a aea siguranţa furnizării de energie către consumatori.

Creşterile de preţ la energie erau greu de imaginat la începutul anului. Dar ele se întâmplă în toată Uniunea. Şi ministrii energiei îşi pun problema unor soluţii pentru a face aceste creşteri mai suportabile.

La noi, se discută de stabilitate, de menţinerea preţurilor la enrgie şi poate o mică reducere la gaze. Trebuia găsite soluţii de suportabilitate din timp. România are un PIB pe cap de locuitor mai mic şi suportă mai greu aceste creşteri.

Sistemul are nevoie de multe imbunătăţiri, Decarbonarea, digitalizarea presunpun multe costuri.

Se vorbeşte mult de hidrogen, ca o soluţie a viitorului, prevăzut şi în PNRR. În urmă cu câţiva ani se vorbea de miracolul centralelor individuale, iar azi vorbim de lipsa gazului, de impozitare, de certificate verzi. Aş vrea ca aceste propuneri să fie mai bine pregătite şi mai realiste. Preţurile sunt foarte mari acum, dar refuz să mă gândesc la o situaţie în care vom avea intreruperi de furnizare căre consumatori.

România a vorbit mult şi a făcut puţin. Avem planuri, proiecte de viitor, dar de făcut nu s-au făcut multe.

Se vorbeşte de compensarea facturilor, care este o soluţie pe termen foarte scurt. Trebuie să ne gândim la viitor, nu doar la salvarea lună de lună a situaţiei.

România are un mixt bun, dar din păcate avem o pondere importantă a cărbunelui şi trebuie să vedem ce punem în loc. În zona de tranziţie către o structură fără cărbune, trebuie să ne gândim la soluţii rapide. Am fi putut înlocui cu gaze, dar e un vis îndepărtat. Nu ne baza nici pe importuri în totalitate.

Avem nevoie de investiţii în unităţi de producţie care să asigure energia măcar pentru o perioadă de tranziţie, iar eu cred că cea mai bună variantă ar fi un mixt de gaze plus regenerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO