Energie

Întrebările legate de decizia Enel de a vinde activele din România continuă

Sorin Elisei, consultant independent în domeniul energiei electrice

Sorin Elisei, consultant independent în domeniul energiei electrice

Autor: Roxana Petrescu

15.07.2014, 00:08 1411

Poate statul român să cumpere activele pe care Enel le scoate la vânzare în România? Răspuns: da. Are drept de preempţiune. Are statul bani pentru asemenea tranzacţie (1-1,5 miliarde de euro cât ar valora activele)? Răspuns: nu prea. Are statul interes să cumpere? Răspuns: Guvernul nu s-a exprimat până acum. Dar, conform unor surse din piaţă,  pentru moment este exclusă achiziţia acţiunilor de la Enel Muntenia Sud. Pentru celelalte distribuţii - Banat şi Dobrogea - în acest moment nu există un răspuns concret. Singura certitudine este că reprezentanţii Enel sunt aşteptaţi la Bucureşti.

WikiZF: Profilul companiei Enel Energie S.A.

 

La finalul săptămânii trecute, Enel a anunţat că va scoate la vân­zare 64,4% din Enel Distri­buţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobro­gea şi Enel Energie, dar şi 100% din Enel România, acestea fiind firmele prin care italienii sunt activi pe segmentul de dis­tribuţie şi furnizare a energiei în România.

Surse din piaţă spun la acest moment că este exclusă recăpătarea controlului asupra fostei Electrica Muntenia Sud, perla coroanei Electrica, firma care alimentează cu energie Bucureştiul, în timp ce consultanţii din domeniu se aşteaptă mai degrabă la investitori străini sau chiar la fonduri de investiţii, în contextul în care statul abia a cedat pachetul pe 51% din Electrica printr-o listare pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO