Energie

Întrebare fără răspuns: Câţi bani a înghiţit sistemul centralizat de încălzire în ultimul deceniu? „Sunt fonduri pentru investiţii, dar nu şi primari care să facă treaba. Asta e partea şocantă.“

Întrebare fără răspuns: Câţi bani a înghiţit...

Autor: Roxana Petrescu

13.12.2021, 00:07 372

Cu preţul gazului care galopează din record în record şi cu emisiile de CO2 care urmează acelaşi traseu, companiile care sunt active în zona de încălzire centralizată trec prin cea mai grea iarnă din istorie, mii de apartamente, şcoli, spitale sau chiar Palatul Parlamentului stând în frig sau primind căldură cu ţârâita.

Câţi bani s-au pompat însă în ultimul deceniu în acest sistem falit? La nivel central, nimeni nu ştie, dar chiar ieri peste 476 mil. lei au plecat din Fondul de Rezervă al statului către primării şi pentru subvenţii la căldură. „Referitor la solicitarea dvs. vă comunicăm că informaţiile solicitate nu sunt de competenţa Ministerului Finanţelor şi vă sugerăm să vă adresaţi Ministerului Energiei“, au răspuns solicitării ZF reprezentanţii Ministerului Finanţelor privind valoarea anuală a subvenţiilor plătite de statul român, în ultimii 10 ani, pentru sistemul centralizat de încălzire.

Ministerul Finanţelor a precizat că tot de competenţa Ministerului Energiei este şi estimarea valorii schemei de compensare pentru facturille de energie şi gaze aplicată din iarna acestui an. Ministerul Energiei nu a răspuns solicitării ZF.

Mai departe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) nu au datele legate de subvenţii, ele regăsindu-se regăsidu-se de fapt în bugetele autorităţilor publice locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO