Energie

De la inginerie spaţială la finanţele energiei: CFO-ul Enel România: Criza nu s-a terminat. Trebuie să ne dezvoltăm pe propriile picioare pentru că aliaţii de astăzi ne pot uita repede în vremuri de restrişte

De la inginerie spaţială la finanţele energiei: CFO-ul...

Autor: Roxana Petrescu

02.01.2014, 10:16 889

Monica Hodor, 46 de ani, directorul financiar al Enel România, cel mai mare distribuitor privat de energie cu un business de peste 970 mil. euro şi un profit de 196 mil. euro în 2012, spune că nici acum criza datoriilor nu s-a terminat, strategia pe termen lung pe care România trebuie s-o ia în calcul fiind întărirea propriei economii, a propriilor business-uri.

„Începând cu anul 2008, trăim un nou tip de criză financiară, la nivel global, o etapă mult mai dură decât cea din 1998, care ne-a surprins cu o criză a marilor datorii la nivel naţional şi internaţional. Criza din 2008 ne-a arătat, prin lecţiile Greciei şi Ciprului, că trebuie să învăţăm să creştem şi să ne dezvoltăm pe propriile picioare, cu propriile produse inovative, pentru că aliaţii de astăzi ne pot uita repede în vremuri de restrişte”, crede Monica Hodor, CFO-ul Enel România.

Hodor are un masterat în Finanţe Bănci, dar şi unul în Inginerie Aerospaţială, printre companiile în cadrul cărora a mai lucrat numărându-se şi italienii de la Agip.

Enel şi-a construit poziţia de cel mai mare distribuitor privat de energie din România prin câştigarea a trei procese de privatizare ale unor foste filiale Electrica, respectiv Electrica Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

WikiZF: Profilul companiei Enel

„Ar trebui să privim către cele mai avansate economii şi să concurăm cu ele. Astfel, am putea deveni un exportator de tehnologie şi inovaţie, nu doar de creiere şi cunoştinţe”, mai spune Hodor.

Enel România a terminat anul cu un business de peste 970 de milioane de euro şi cu un profit net de 196 de milioane de euro 2012. Italienii sunt unul dintre cei mai mari investitori în parcuri eoliene din România, având un portofoliu de circa 500 MW, ceea ce înseamnă investiţii de 750 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF luând în considerare un cost de 1,5 milioane de euro pe fiecare megawatt instalat.

Dincolo de energie eoliană, italienii s-au implicat şi în domeniul energiei solare. La finalul lunii trecute compania a anunţat conectarea la reţea a celei de-a patra centrale fotovoltaice din România, în judeţul Dolj, ajungând la o capacitate instalată totală de 36 MW. În medie, pentru a monta un megawatt într-un parc solar sunt necesare investiţii cuprinse între 1,3 şi 1,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO