Energie

Ieftinirea petrolului anunţă vremuri grele pentru băncile centrale

Ieftinirea petrolului anunţă vremuri grele pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

05.03.2020, 00:05 763

Goldman Sachs a devenit prima mare bancă americană care anticipează că cererea de petrol la nivel mondial se va contracta în 2020 pentru numai a patra oară în aproape 40 de ani. Preţurile petrolului vor continua astfel să scadă. Scăderea acestora a determinat un avans mai lent al preţurilor de consum din zona euro în februarie comparativ cu ianuarie. Sarcina BCE de aducere a inflaţiei la ţintă va fi în acest fel şi mai dificilă, susţinând cazul pentru o reacţie politică.

Estimarea Goldman Sachs a venit după avertismente similare lansate de consultanţi influenţi de pe piaţa petrolului, ca Facts Global Energy şi IHS Markit, scrie Bloomberg.

În cadrul reuniunii din această săptămână, OPEC are în faţă dificila misiune de a conveni o reducere de producţie suficient de dramatică pentru a susţine piaţa, în timp ce perspectivele pri­vind cererea devin din ce în ce mai sumbre odată cu extin­de­rerea epidemiei de coro­na­virus.

Cererea de petrol la nivel mondial va scădea cu 3,8 milioane de barili pe zi în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce ar constitui cel mai puternic declin din istorie, potrivit unui raport IHS Markit. Alte firme devin şi mai pesimiste.

În China, cel mai mare importator de petrol din lume, cererea de petrol va scădea cu 36% în primul trimestru, potrivit gigantului petrolier de stat China National Petroleum. Astfel, va rezulta un surplus de aproximativ 200 milioane de barili pe piaţă.

Din 1984, cererea de petrol a crescut anual cu excepţia a trei ocazii: 2008, 2009 şi 1993.

Preşurile de consum din zona euro au avansat mai lent în februarie comparativ cu ianuarie, în condiţiile în care extinderea epidemiei de coronavirus la nivel mondial a pus presiune asupra preţurilor petrolului, scrie Reuters.

Preţurile au urcat cu 1,2% anual după o creţtere de 1,4% în luna anterioară, arată datele Eurostat. Declinul s-a datorat în principal unei scăderi cu 0,3% a preţurilor energiei. Excluzându-le pe acestea şi preţurile volatile ale alimentelor neprocesate, inflaţia a accelerat la 1,4% anual, de la 1,3% în ianuarie.

BCE vrea să menţină inflaţia sub, dar în apropiere de 2% pe termen mediu. ìPentru BCE, cifrele recente nu vor face decât să confirme actualul mediu modest de inflaţieî, arată Bert Colijn, economist ING.

BCE se aşteaptă ca inflaţia să încetinească în acest an la 1,1% înainte de a accelera la 1,4% în 2021.

”Se pare că inflaţia va fi puţin mai slabă în acest an decât a anticipat BCEî, arată Jessica Hinds, economist la Capital Economics. ìNe aşteptăm ca banca să-şi revizuiască estimările de inflaţie la următoarea şedinţă. Sarcina BCE de menţinere a inflaţiei la ţintă a devenit şi mai dificilă, susţinând cazul pentru o reacţie de politică".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO