Energie

Iarna sistemului energetic: „Ne-am bătut joc de o moştenire foarte valoroasă“

Victor Grigorescu, ministrul energiei

Victor Grigorescu, ministrul energiei

Autor: Roxana Petrescu

29.09.2016, 00:07 411

Azi, la ora 14:30, cine doreşte poate să cumpere fier vechi de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), companie în faliment, pornind de la 0,52 lei pe kilogram. Acum o săptămână, licitaţia pornea de la 0,63 lei pe kilogram, aşă că preţul de azi este un „chilipir“ pentru ultimele bucăţi din ceea ce a fost unicul producător de apă-grea, componentă cheie a lanţului nuclear, din Europa.

În timp ce Ministerul Energiei îndeamnă pe Facebook „să nu disperăm“, sistemul cedează pe la toate încheieturile în prag de iarnă. CE Hunedoara este în insolvenţă, iar CE Oltenia în­cear­că să nu ajungă acolo. Împreună asigură peste 30% din pro­ducţia de energie. RADET şi Elcen vor să intre în tandem în in­sol­venţă, iar Compania Naţională a Uraniului şi-a întrerupt pro­duc­ţia după ce reactoarele de la Cernavodă au trecut pe com­bus­tibil canadian. Chiar şi aşa, Nucleaelectrica, operatorul cen­tra­lei nucleare, al doilea cel mai ieftin producător de energie, a in­trat pe pierderi. Eolienele sunt şi ele pe pierderi cu tot cu subvenţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO