Energie

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, perlele statului, cele mai lovite de ordonanţa Guvernului: Pe ele se va deconta totul în energie

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, perlele statului,...

Autor: Roxana Petrescu

22.12.2018, 12:51 3008

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România, controlaţi de statul român, vor avea de suportat cele mai dure efecte ca urmare a aplicării prevederilor din ordonanţa prin care se instituie noi măsuri fiscale, spun oamenii din piaţă.

"Pe ele se va deconta tot", cred specialiştii.
 
Astfel, cele două companii, cei mai ieftini producători de energie din România, vor fi obligate să vândã din nou energie la preţuri reglementate pentru populaţie, anii anteriori arãtând cã de cele mai multe ori aceste vânzări se făceau la preţuri foarte apropiate de costuri, uneori chiar sub costuri.
 
Nu este clar în acest moment cât din producţia celor două companii va fi din nou vândută la preţuri stabilite de stat, surse din companii spunând cã acum se evalueazã totul. Cert este cã singura modalitate de a menţine facturile blocate este prin controlul preţului energiei pure, ori în România 90% din producţia de energie e în mâinile statului.
 
Mai departe, producãtorii de stat vor plãti taxa de 2% din afaceri şi vor ceda o treime din rezervele acumulate, asta dupã ce oricum au plãtit recent dividendele suplimentare.
 
În acest context, proiecte precum reactoarele 3 şi 4 sau investiţii noi în hidrocentrale par puţin probabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO