Energie

Haos pe piaţa gazului: facturile ar putea creşte şi cu 80%. Importurile duduie, producţia internă este pe minus. „Noi în loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire.“

Haos pe piaţa gazului: facturile ar putea creşte şi cu...

Autor: Roxana Petrescu

30.08.2021, 00:07 6667

Consumatorii vulnerabili nu au nicio plasă de siguranţă în faţa scumpirilor imposibil de evitat la gaze naturale.

Cuplarea preţului din producţia internă de gaze la preţul bursei de la Viena, acolo unde jocurile sunt făcute de Gazprom, fără stabilirea unui mecanism clar de pro­tec­ţie a consumatorilor vulnerabili, expune România, în prag de sezon rece, la o creştere a facturilor de circa 80%. În această furtună, producţia internă continuă să sca­dă, con­su­mul având o revenire peste aşteptări, lucru care nu dă timp pentru umplerea depozitelor pentru iarnă.

„Noi în loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire“, spun oamenii din piaţă.

Calculele ZF făcute pe baza datelor din rapoartele ANRE arată o situaţie alarmantă pe piaţa gazelor. Astfel, în primele cinci luni ale anului consumul intern a crescut cu aproa­pe 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu pes­te 20%, exporturile de gaze din România, unde intră şi tran­zi­tul, au crescut de circa 20 de ori, iar producţia internă a scăzut.

Pe pieţele internaţionale, preţul a explodat. De la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pe gaze pe bursa de la Viena, CEGH, pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh.

Analiza preţurilor din noile abonamente lansare de furnizorii de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populaţia sunt şi de 80% faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO