Energie

Guvernul anunţă că România a atins un maxim istoric al stocului de gaze naturale

Guvernul anunţă că România a atins un maxim istoric...

Autor: Laura Albu

15.11.2019, 10:57 50

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a declarat vineri, în cadrul conferinţei Focus Energetic că România nu trebuie să se îngrijoreze în privinţa gazelor naturale, pentru că stocurile au atins un maxim istoric de aproape 3 miliarde de metri cubi.

"România nu trebuie să îşi facă griji cu stocurile de iarnă, cu energia, cu gazele naturale. Încă din prima săptămână în care am fost investit ca ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, am demarat discuţii cu absolut toţi producătorii de energie electrică şi gaze naturale şi aş vrea să vă zic că din punct de vedere al stocurilor de gaze naturale avem un maxim istoric. Nu ştiu dacă a ajuns la 3 miliarde de metri cubi dar era aproape de 3 miliarde de metri cubi, înmagazinaţi. Stocurile de cărbune sunt şi ele la un nivel suficient de bun", a spus minstrul.

Acesta a spus că stocarea unei cantităţi atât de mare de gaze nu este însă o soluţie eficientă în cazul în care tehnologizarea permite extracţia unei cantităţi reduse şi a subliniat că Depogaz va trebui să investească pentru a mări capacitatea de extracţie.

"Evident că există şi un dar, trebuie să îl spun, l-am spus şi celor de la Romgaz şi Depogaz. Sper să înţeleagă acest lucru, dacă o să îi fac eu să înţeleagă. Degeaba avem 3 miliarde de metri cubi stoc de gaze dacă maximul pe care-l putem extrage este de 28 de milioane de metri cubi zilnic. Asta nu ne va ajuta cu nimic când zilele în care temperatura va scădea foarte mult, iar minimul de extracţie din depozite spre februarie încolo poate să ajungă chiar la 15 milioane de metri cubi. Eu cred că a fost bine că s-a înmagazinat o cantitate suficientă de gaze, dar pe de altă parte Depogaz trebuie să scoată un program de investiţii în aşa fel încât să mărească capacitatea de extracţie. Nu mi s-a părut o soluţie eficientă, ca să înmagazinăm foarte mult gaz. Este o soluţie financiară scumpă, cred că mai eficient era să avem depozitele retehnologizate şi să avem mai puţină cantiate de gaze inmagazinate să putem scoate poate mai mult, pentru că sunt convins că la sfârşitul perioadei de iarnă va rămâne o cantitate de gaze necunosumate. Asta înseamnă practic bani inmobilizaţi în stocuri", a mai spus Virgil Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO