Energie

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, a trecut anul trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 68 milioane lei, iar afacerile s-au redus cu 7%, la 2,8 miliarde lei

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Autor: Roxana Rosu

24.02.2020, 09:40 580

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, după capacitatea de producţie, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 7%, şi o pierdere netă de 68 milioane lei, faţă de un profit de 233 milioane lei în 2018, arată rezultatele financiare preliminare publicate astăzi la BVB.

Grupul a încheiat 2019 cu un un EBIT de 99 milioane lei.

Rezultatele în scădere au fost influenţate de mai mulţi factori adverşi, locali şi internaţionali, cum ar fi conflictele comerciale, producţia în exces, nivelurile mai scăzute ale cererii, cotaţiei la Bursa de Metale din Londra şi preţurilor mai mari pentru utilităţi în cursul anului 2019.

„Desi am continuat, pe tot parcursul anului 2019, sa dezvoltam, sa producem si sa vindem produse cu valoare adaugata mare si foarte mare, rezultatele noastre financiare au fost afectate negativ de diversi factori externi, cum ar fi piata internationala caracterizata printr-o cerere si preturi incetinite sau costul energiei care a continuat sa fie volatil si in crestere”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administratie al ALRO.

El a adăugat că piaţa globală a aluminiului a fost afectată anul trecut de o scădere cu 15% a cotatiei LME, fata de 2018, de politica internatională, cum ar fi tarifele americane la import, constrangerile din China, negocierile Brexit, toate acestea determinand clienţii sa aibă un comportament prudent. ”Pe piaţa locală din România, ne-am confruntat în plus şi cu alte condiţii adverse derivate în principal din preţurile prohibitive ale energiei.”

O evolutie similară a existat şi in ultimul trimestru al anului 2019, când Grupul Alro a raportat o pierdere neta de 45,6 milioane lei comparativ cu un profit net de 11,8 milioane lei în T4 2018.

Datorita rezultatelor pozitive din 2017 şi din 2018, Alro a derulat o serie de investiţii pentru a-şi menţine obiectivul strategic de a ajunge la o capacitate de producţie de 120.000 de tone de aluminiu procesat, până in anul 2022.

Grupul ALRO este forma din Alro SA Slatina - producătorul de aluminiu, Alum S.A. - producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societate de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding şi de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  şi Bauxite Marketing Ltd - marketing. 

În cazul companiei Alro, ultimul trimestru a adus o pierdere de 43 de milioane de lei, comparativ cu un profit net de 23 de milioane de lei in T4 2018.

Acţionarul majoritar al companiei este Vimetco, cu 54,19% din actiuni, Pavăl Holding, companie a fraţilor Dragos şi Adrian Pavăl, prprietarii Dedeman, are 23,21%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,21%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO