Energie

Giles Dickson, Chief Executive Officer Wind Europe: România are potenţial pe partea de energie eoliană, dar nu are niciun mecanism de licitaţie pentru noi parcuri eoliene. Aproape orice ţară din Europa organizează licitaţii pentru a sprijini dezvoltarea de noi parcuri eoliene.

ZF Power Summit 2021

Giles Dickson, Chief Executive Officer Wind Europe:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.02.2021, 11:34 122

Giles Dickson, preşedintele Wind Europe, asociaţie care reprezintă la nivel european interesele a mai bine de 400 de membri, consideră că România are un mare potenţial de dezvoltare a industriei energiei eoliene, însă are nevoie de reglementare şi cadru.

„În România există potenţialul de a construi mult mai mult. Dar ce trebuie să se întâmple? Ei bine, astăzi, România nu are nicio formă de mecanism de licitaţie pentru noi parcuri eoliene. Aproape orice ţară din Europa organizează licitaţii pentru a sprijini dezvoltarea de noi parcuri eoliene”, a spus Giles Dickson în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

El a adăugat că anul trecut, aproximativ 12% din totalul energiei electrice consumate la nivel de ţară a fost generată de vânt, adică de parcurile eoliene.

 

Alte declaraţii:

Nu mai avem subvenţii. În schimb, avem mecanisme de stabilizare a veniturilor şi cea mai bună formă sau mecanism de stabilizare a veniturilor este contractul pentru diferenţă care este destul de ieftin pentru guverne, deoarece, după cum puteţi vedea, guvernele plătesc uneori atunci când preţurile de piaţă ale energiei electrice sunt scăzute. Dar, de asemenea, banii aceştia sunt rambursaţi de parcurile eoliene atunci când preţul de piaţă al energiei electrice este mai mare decât preţul de licitaţie câştigător. Este ieftin pentru guverne.

De asemenea, este foarte ieftin pentru consumatori, deoarece cei care construiesc  un parc eolian pot ridica bani de la bănci pentru a sprijini investiţiile. Asta înseamnă că costurile de finanţare sunt relativ mici.

E important ca România să investească în continuare în digitalizare şi dezvoltarea reţelelor.

Există un mare potenţial în Marea Neagră şi este foarte bine că există un proiect de legislaţie acum care face parte din planurile de recuperare şi rezilienţă ale parlamentului din România. Şi vă încurajăm să luaţi în considerare acest lucru.

Banii de la UE pot fi folosiţi şi pentru finanţarea studiilor de fezabilitate şi de pre-fezabilitate care trebuie efectuate pentru parcurile eoliene offshore.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO