Energie

Giganţii energetici mai fac un pas înainte: Electra şi Hidroenergetica trec de AGA

Autor: Roxana Petrescu, Roxana Pricop

21.11.2010, 23:10 33

Reorganizarea sistemului energetic naţional prin înfiinţareacelor două companii gigant de producere a electricităţii, Electraşi Hidroenergetica, a mai făcut un pas înainte după ce la sfârşitulsăptămânii trecute adunările generale ale societăţilor care urmeazăsă facă parte din cele două companii naţionale au aprobat procesulde înfiinţare.

Decizia a fost luată chiar şi în ciuda opoziţiei clare exprimatăde managementul Fondului Proprietatea, acţionar la majoritateacompaniile care urmează să intre în acest proces de reorganizaremasiv. Pe lista opozanţilor se numără şi sindicatele dinHidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, careurmează să fie divizată pentru a fi inclusă în Electra şiHidroenergetica.

Opoziţia Fondului Proprietatea vine în contextul în care mulţispecialişti spun că fără companii puternice, sectorul energetic nuva avea capacitatea să atragă finanţări pentru modernizareavechilor unităţi şi nici să devină un actor regional puternic.

Mai mult, potrivit unor reprezentanţi ai Hidroelectrica, înprima fază procesul de modernizare al unităţilor termo, care înmare parte trebuie înlocuite sau modernizate, va fi alimentat cubanii producătorilor de energie ieftină aşa cum este cazulHidroelectrica şi Nuclearelectrica. Modelul de campion naţional pecare România vrea acum să-l implementeze a devenit deja unultradiţional în pieţe precum Italia, Franţa sau chiar Cehia undesectorul energetic este dominat de jucători integraţi controlaţi destat. România a avut şi ea la începutul anilor 2000 o companieenergetică integrată a cărei spargere a fost impusă de cătreinstituţii internaţionale aşa cum este Banca Mondială.

"Pe 19 noiembrie 2010 au avut loc Adunările GeneraleExtraordinare ale Acţionarilor la societăţile ce urmează a faceparte din companiile naţionale Electra şi Hidroenergetica. În urmaacestor şedinte, a fost aprobat procesul de reorganizare şiînfiinţare a celor două companii de către adunările generale aletuturor societăţilor, cu excepţia Complexului Energetic Craiova, lacare şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fostamânată până la soluţionarea cauzei introduse de FondulProprietatea la Tribunalul Dolj", spun reprezentanţii MinisteruluiEconomiei. Şeful instituţiei, Ion Ariton, a declarat la rândul săucă nu va grabi acest proiect de reorganizare al sistemuluienergetic.

"Cele două companii energetice pe care vrem să le înfiinţămtrebuie să fie fezabile şi să garanteze creşterea eficienţeisistemului energetic naţional", a spus Ariton în cadrul uneiîntâlniri cu sindicaliştii Hidroelectrica la sfârşitul săpătămâniitrecute.

Printre principalele probleme ridicate de Fondul Proprietatea,prin care firma îşi justifică refuzul de a susţine proiectul deînfiinţare a celor două companii energetice se numără absenţa unuiplan concret de afaceri pentru cele două unităţi, profitabilitateaneclară şi discutabilă.

Templeton vrea dividende speciale la Romgaz nu"donaţii"

Oficialii companiei Franklin Tempelton, care administreazăFondul Proprietatea, se opun încercării Guvernului de a atrage 400mil. lei (94 mil. euro) din conturile Romgaz Mediaş la bugetul destat şi propun în schimb plata unui dividend special din rezervelecompaniei către toţi acţionarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO