Energie

Gazprom a aruncat în aer preţul la gaze: 612 dolari/mia de metri cubi în octombrie, cu 90% mai mare faţă de septembrie şi de 3,4 ori mai scump faţă de octombrie anul trecut. România este la mâna ruşilor, importurile pe zece luni depăşind cantităţile din 2020

Gazprom a aruncat în aer preţul la gaze: 612 dolari/mia...

Autor: Roxana Petrescu

25.12.2021, 00:07 11687

Gazul intrat în România în octombrie a avut uluitorul preţ de 612 dolari pe mia de metri cubi, cu aproape 90% mai mare faţă de cel din septembrie şi de 3,4 ori mai scump faţă de cel din perioada similară a anului trecut.

„Pornind de la rezultatele din a doua jumătate a lunii noiembrie, consumatori precum Grecia, Slovenia, Elveţia, Macedonia de Nord şi Bosnia şi Herţegovina s-au alăturat ţărilor (Germania, Turcia, Italia, Bulgaria, România şi Serbia) în care importurile de gaze au depăşit nivelul pentru întreg anul 2020“, se arată într-un comunicat al gigantului rus Gazprom, cel mai mare furnizor extern de gaze al Europei.

Anul trecut, Gazprom a trimis pe plan local 0,96 de miliarde de metri cubi de gaz, în 2021 importurile mai mari fiind susţinute de temperaturile scăzute de la începutul anului, dar şi de slaba evoluţie a producţiei interne de gaz natural, suprapusă cu revenirea cererii.

În al 12-lea ceas România nu are o decizie luată privind gazul din Marea Neagră, supunându-se politicii de preţ a gigantului rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO