Energie

Frigul împinge producţia de energie spre noi recorduri. Preţul spot, plus 25% într-o zi. "Iarna abia a început."

Frigul împinge producţia de energie spre noi recorduri....

Autor: Roxana Petrescu

27.02.2018, 00:07 1390

În dimineaţa zilei de ieri, puterea maximă produsă instan­taneu în sistemul energetic local, nivel care acoperă consumul intern şi exporturile, se apropia de nivelul record al ultimilor zece ani după ce depăşise pragul de 11.000 MW. Jucătorii de pe bursa de energie OPCOM au simţit gustul unor posibile câştiguri determinate de creşterea consumului de energie, astfel încât preţul a sărit de pe o zi pe alta cu 25%.

De exemplu, la ora 16:00 consumul înrergistrat în acel interval orar era cu 20% mai mare faţă de cel înregistrat cu 24 de ore înainte.

„Nu avem probleme, dar iarna abia a început“, spune Corina Popescu, preşedintele directoratului Transelectrica, transportatorul naţional de energie care are rolul de a menţine siguranţa funcţionării sistemului energetic local.

„În acest moment nu consumul este preocuparea noastră, ci mai ales problemele care pot apărea din cauza viscolului. Avem un incident pe o linie din Dobrogea, dar deo­cam­dată nu sunt consecinţe grave. Numărul consuma­to­ilor care se confruntă în acest moment cu probleme în ali­menta­rea cu energie este de circa 1.300“, a mai precizat reprezentanta Transelectrica.

Din capacitatea de peste 11.100 MW înregistrată ieri în jurul orei 10 dimineaţa, 9.500 MW reprezenta consumul intern, restul fiind trimis de România peste graniţe.

Datele Transelectrica arată că în ultimii zece ani, vârful de putere din sistem a fost atins cel mai adesea iarna, perioadele cu temperaturi scăzute fiind caracterizate printr-un consum de energie mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO